Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kérjen segítséget, ha áldozat!

Rendőrségi sorozat

Kérjen segítséget, ha áldozat!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Kirabolták az utcán, betörtek a lakásába, telefonos átverés áldozata lett – sajnos mindegyik előfordul. Az azonnali veszteségen kívül ezek a helyzetek sokszor hónapokra megkeserítik a sértettek életét. Éppen ezért fontos az áldozatsegítés.

Ma már nem csodálkozunk azon, hogy mindennek van világnapja: február 22. például a bűncselekmények áldozataié. Ilyenkor az áldozatsegítés magyarországi rendszerére, annak fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek.

– Segítséget kaphat, aki Magyarország területén bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés sértettjévé vált – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Már a feljelentés felvételekor vagy a kihallgatáskor tájékoztatják a kollégáim erről a lehetőségről az áldozatokat. Sok esetben jogosult a segítségre egy tanú, egy hozzátartozó is.

Mindennap 24 órán keresztül működik az ingyenesen hívható 0680/225–225-ös áldozatsegítő vonal. Ezt bárki hívhatja, aki úgy érzi, hogy áldozatként segítségre szorul. Nemcsak a rendőrségi ügyek szereplői csöröghetnek, de például polgári peres eljárásokban is lehet tanácsot kérni.

– A területileg illetékes áldozatsegítő központ Szombathelyen van, de a legtöbb ügyet telefonon, e-mailen keresztül lehet intézni velük – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Hogy miben tudnak segíteni? Például jogi tanácsot, tájékoztatást adnak, érzelmi támogatást, szükség esetén pszichológus segítségét biztosítják. Azonnali pénzügyi segítséget is lehet kérni indokolt estben, amikor például a bűncselekmény miatt veszélybe kerül az ember lakhatása, létfenntartása. Szükség esetén igazolást állítanak ki az áldozati státuszról.

A szakember tapasztalatai szerint Sopronban is egyre többen élnek a lehetőséggel, és keresik fel az áldozatvédelmi szakembereket. 

Kapcsolódó cikkek