Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Keresi soproni hozzátartozóit

| Cziráki Viktória | Panoráma

Ursula Kettner családfájának magyarországi ágán kutat leszármazottak után. A Bécsben élő nő az 1800-as évek végéig tudta visszakeresni rokonait. A több mint százéves családi fotók előkerültek, a távoli rokonokat azonban nem tudta fellelni.

Magyarországi rokonaival szeretné felvenni a kapcsolatot az Ausztriában élő Ursula Kettner, azonban hollétükről semmit sem tud. – Nagyon érdekelne, hogy vannak-e Sopronban ro­­konaim, mert anyám mindig rajongva mesélt a Pfluger nagyszülőknél töltött soproni nyarakról – mondta el a Soproni Té­­­mának Ursula. – Josef Pfluger dédapám a bombázások és az államosítások ellenére sem akarta Sopront elhagyni, hiszen ez volt a hazája. Róla annyit tudok, hogy 1950-ben halt meg.

Ursula Kettner beszélt azokról is, akiket sikerült beazonosítania. – Üknagyapám, Josef Pfluger fűtő volt a félszerfalvi (Hirm) cukorgyárban. Fia, a dédnagyapám, Josef Pfluger 1861-ben született Félszerfalván, majd a nagycenki cukorgyárba került lakatosnak. Itt ismerkedett meg Anna Kopecky-val, kapcsolatukból szü­­letett a nagymamám, Paula Pfluger. A dédszüleim 1887-ben házasodtak össze Nagycenken. Esküvői tanúik, Mihalics Pál és Horváth Antal fiai később a dédnagyanyám lányait vették feleségül. Dédszüleim gyerekei közül Paula az elsőszülött (1885), aki 1911-ben kelt egybe a brennbergi Adorján Károllyal. Gyermekük Josef. Adorján Károly nem jött vissza a háborúból, így Paula újból megházasodott: Johann Nachtnebel vette feleségül, négy gyerekük született: Gertrude, Margarete, Gabriele és Ernst Nacht­­nebel. Dédszüleim többi gyermeke a századfordulón született: Anna, az ő férje Pál László, mást nem tudok róluk.

Hermine, férje Hübner, ők Kelet-Németországba kerültek 1945 után. Josef Győrbe költözött, ott is halt meg 1985-ben. Johanna férje Horváth nevezetű, lányuk Adele. Irene férje Vadász nevű. A rokonok, akik Sopronban vagy a környéken élhetnek, az ő – te­­­hát a Vadász, a Pál és a Horváth csa­­lád –, illetve a Pfluger vagy az Adorján ág leszármazottai. Szintén dédszüleim lánya Emi­­lie, aki 1902-ben született, házasságot kötött Moses Jánossal. Fiuk, Otto 1924-ben született. Nevüket Meinhardtra változtatták, Wallernben, Burgenlandban haltak meg. Kérem, aki bármit tud rokonaimról, segítsen felkutatásukban! 

Aki információval rendelkezik Ursula Kettner családtagjairól, jelentkezzen a szerkesztoseg@sopronitema.hu e-mail címen.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...