Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kerékpárok biztonsága
Ne csak a biciklit, de a rajta lévő értéket se hagyjuk őrizetlenül! Fotó: illusztráció

Kerékpárok biztonsága

| Cziráki Viktória | Panoráma

Magyarországon több mint tízezer kerékpárt lopnak el évente, jelentős részük sosem kerül vissza tulajdonosához. Sokat tehetünk azonban annak érdekében, hogy a mi járgányunk ne jusson erre a sorsra.

Lassan teljes iparág foglalkozik már a kerékpárlopással. Évente rengeteg kerékpár tűnik el biztonságosnak gondolt pincékből, udvarokból, társasházi kö­­zös tárolókból. Sok esetben meg­­­­előz­­hető lenne a baj egy kis odafigyeléssel. – A biciklit mindig zár­­juk le, főleg olyan helyeken, ahol mások is megfordulnak! – mondta el Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az is fontos, hogy valamihez kössük oda, ne csak áthurkoljuk a hátsó keréken! Ha hosszabb időre hagyjuk kint a kerékpárt, érdemes erősebb U- vagy láncos lakatot használni, mert a vé­­konyat könnyebb elvágni. A legrosszabb viszont, ha egyáltalán nincs lezárva a jármű: százezer forintos biciklinél ne a lakaton spóroljunk! 

A szakember arra is felhívta a fi­­gyelmet, hogy ne csak a bi­­ciklit, de a rajta lévő értéket se hagyjuk őrizetlenül! – Volt né­­hány esetünk, melyeknél a bi­­­­­ciklis bennhagyta a kosárban a hol­­miját, míg beugrott valahová. Diplomatatáska és retikül is tűnt már el így, mindenféle értéktárggyal.

Jó tudni, hogy létezik egy portál, a bikesafe.hu, melyen bárki regisztrálhatja biciklijét arra az esetre, ha ellopnák. Magyarországon több mint tízezer kerékpárt lopnak el évente, nagy ré­­szük azonosítatlan, így sosem kerül meg. Néhány lopott kerékpár minden évben előkerül, de nyilvántartás híján nem tudják, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. Regisztrált kerékpár ellopása esetén a rendőrök rendelkeznek a bicikli adataival, fényképével, így a körözés sokkal hatékonyabb. Ha pedig a kerékpár megkerül, a regisztrált adatok alapján könnyen azonosítható és visszaszolgáltatható. Az ellopott kerékpárokat gyakran az interneten hirdetik meg eladásra. A portál szerkesztői figyelik az internetes hirdetőoldalakat, és gyanús kerékpár felbukkanása esetén értesítik a rendőrséget.

Kapcsolódó cikkek