Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsonyi zsúfoltság: vigyázzunk értékeinkre!
Az ünnepi nagybevásárlásnál se hagyjuk táskánkat a bevásárlókocsiban! Fotó: illusztráció

Karácsonyi zsúfoltság: vigyázzunk értékeinkre!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Karácsony előtt nagy a zsúfoltság a bevásárlóközpontokban, ez kedvez a bűnelkövetőknek. Sose hagyjuk elől táskánkat, utcai, nem hivatalos árusoktól pedig lehetőleg ne vásároljunk!

Az ünnepek előtti készülődés során gyakran fordul meg az ember zsúfolt helyeken, a bevásárlóközpontokban és karácsonyi vásárokban egyaránt gyakori a tömeg.
– Gyakrabban fordul elő lopás az ünnepek közeledtével, hiszen a tömeg és az, hogy az emberek sietnek, emiatt nem figyelnek annyira értékeikre, kedvez a tolvajoknak – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lu­kács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Éves szinten több olyan esetünk van, amikor bevásárlókocsiból tűnik el érték. Sajnos megesik, hogy csak a kasszánál tűnik fel, hogy a táskából kiemelték a pénztárcát, így sokszor már messze jár a tolvaj, nehéz a felderítés. A táskát, még ha nehéz is, egy percre se hagyjuk őrizetlenül, ne adjunk esélyt arra, hogy meglovasítsák.
Legyünk nagyon körültekintőek akkor is, ha éppen a csomagtartónkba pakolunk! Megeshet ugyanis, hogy az anyósülésre bedobott táskát akár ebben a pár percben is észrevétlenül kiemelik. A szem előtt hagyott értékekkel megnöveljük a lopás kockázatát, általában gépkocsifeltörés akkor szokott történni, amikor látható helyen hagyjuk értékeinket a kocsiban.


Babelláné Lukács Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy legyünk körültekintőek, ha utcán veszünk valamit. Csak hivatalos, azaz engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk, ahol mód van reklamációra! Ha nem így teszünk, megeshet, hogy silány minőségű terméket sóznak ránk az utcán, és futhatunk a pénzünk után. A megvett terméket bontsuk is ki, győződjünk meg arról, hogy az van benne, amit szeretnénk!

Kapcsolódó cikkek