Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kalandor soproni kapitány
Krausz Jakab az 1700-as évek közepén elhajózott az akkori Batáviáig – a mai Jakarta (Indonézia fővárosa). A 18. században így nézett ki a település.

Kalandor soproni kapitány

| Pluzsik Tamás | Panoráma

A feljegyzések szerint a soproni Krausz Jakab 1755-ben indult vándorútra. A kalandor sosem felejtette szülővárosát, Indiából komoly növény­gyűjteményt is küldött haza.

Jelky Andrásnak (1738–1783), a bajai szabólegénynek a kalandos élete bizonyára sokunk számára emlékezetes olvasmány volt fiatal korunkban. Hogy mennyi az igazság a Hevesi Lajos ifjúsági regényében leírt kalandokban, azt sem akkor, sem most nem firtatjuk. Szülővárosa szobrot is állított a sikeres katonatisztnek, az emberevők fogságából kalandos úton megszabaduló, majd később Japánban diplomáciai szolgálatot is teljesítő Jelkynek, akit hazatértét követően még Mária Terézia is fogadott. 

Kevesen tudják, hogy Sopron is büszkélkedhet(ne) egy Jelkyhez hasonló életutat befutó, kalandos életű kortárssal. Az egyik legkorábbi magyar nyelvű újságunkban, a Magyar Hírmondó 1780-as évfolyamában olvasható: „Itt alkalmatos helye vagyon még más dologról is megemlékeznem, mely egyszer s mind arra mutat, hogy a Magyaroknak messze országokbann gyakran néminemű vágyódással is eszekbe jut elébbi hazájuk. Krausz Jakab uram, Soproni fi, most a Hollandusoknál, Napkeleti Indiának Ceylon szigetébenn, Kolombo nevezetű várbann ágyús kapitány.”.

De ki is volt ez a Krausz Jakab? Feljegyzések szerint a posztónyíró szakma jobb elsajátításáért a fiatalember a kor szokásainak megfelelően 1755-ben vándorútra indult. Wroclawig jutott mindössze, ahol is a poroszok erőszakkal besorozták, de sikerült megszöknie, és hazajött Sopronba. Rövid ideig tartózkodott csak szülővárosában, hamarosan ismét útnak indult. Eljutott Hollandiáig, ahol a Kelet-indiai Társaság toborzói csellel ismét rávették, hogy álljon be katonának, így hamarosan a Petronella Maria nevű gályán találta magát, ami meg sem állt vele Batáviáig. A fiatalember szép és sikeres katonai pályát futott be, 1765-ben már tüzér hadnagy, hamarosan kapitány lett, majd 1781-ben kinevezték Malabar város tüzérségi parancsnokává. 1787-ben halt meg a mai India Kerala államában lévő Cochinban, ahol mind a mai napig látogatható az egykori hollandusok temetője – talán Krausz Jakab sírja is. Honfitársunk annyira ragaszkodott szülővárosához, hogy komoly anyagi áldozatokat vállalva egy gyűjteményt küldött Sopron város főorvosának, a neves botanikusnak Conrad Andrásnak a legritkább indiai növényekből.

És még egy érdekesség: Krausz Jakab levelét és a csomagot Indiából elhozó, Kaunitz nevű hajó kapitánya, Bauer Ferenc is soproni volt – erről majd legközelebb…

Kapcsolódó cikkek