Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Jól vigyázzon az „avatárjára”!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Ügyeljünk digitális lábnyomunkra, csak olyan dolgokat osszunk meg a közösségi oldalakon, melyeket a valóságban is felvállalunk!

Az okostelefonok világában sokan szinte bármilyen nyilvános wifire azonnal rácsatlakoznak, ami megfelelő jelerősséget kínál, és nem kér jelszót. Ilyenkor azonban sokan bele sem gondolnak abba, hogy a készüléküket összekötik egy olyan hálózattal, amiről gyakorlatilag semmit sem tudnak. Így, ha éppen pechjük van, készülékük összes adatát, jelszavakat, banki információkat vagy privát fotóikat is könnyű szerrel ellophatja bárki. – Az első és legfontosabb mindig az, hogy csak olyan wifi-hálózatokra csatlakozzunk, melyek kapcsán biztosak vagyunk az üzemeltető kilétében – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ezt egy szállodában vagy étteremben általában elég nyilvánvalóan jelzik, de ha nincs, érdemes megkérdezni a biztonság kedvéért. 

– Egyébként is érdemes ügyelni „digitális lábnyomunkra” – tette hozzá a főelőadó. – Minden internetes tevékenységünk valahol, valamilyen szerveren rögzül. Talán nem lepődik meg senki azon, hogy amire rákeresünk, később olyan témájú cikkeket ajánl nekünk a közösségi oldal vagy a netes újságok hirdetési sávja. Egy felnőtt ember el tudja dönteni, hogy érdekli-e az adott téma, a gyerekeket azonban különböző veszélyes oldalakra is „elviheti” a reklám. Arra is érdemes odafigyelni, hogy „avatárunk”, azaz internetes énünk nem különül el tőlünk. Jó, ha tudjuk, ha például egy állásra jelentkezünk, a hr-esek első dolga csekkolni a közösségi profiljainkat. Csak olyan dolgokat osszunk meg, melyeket egy állásinterjún is felvállalunk! Nemcsak a posztjainkra, de a kulturált véleményalkotásra is oda kell figyelni.

Kapcsolódó cikkek