Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismét régi fényében ragyog
A Széchényi-kastély belső udvara kiállítótérként is hasznosítható Fotó: Fodor Regina

Világörökségi központ lesz a fertőszéplaki Széchényi-kastélyból

Ismét régi fényében ragyog

| Munkatársunktól | Panoráma

Befejeződött a fertőszéplaki Széchényi-kastély külső homlokzatának felújítása, így a Fertő-táj egyik emblematikus épülete visszanyerte régi fényét. Az épület a magyar kormány támogatásával 77,4 millió forintból újult meg.

Megújult a Széchényi-kastély homlokzata, valamint restaurálták az ablakok és ajtók kőkereteit és a homlokzaton talált falfestésrészleteket. A kerítésként funkcionáló falszakasz balesetveszélyes állapotban volt, ezért a munkálatok során ezt is megerősítették, így a kastély belső udvara a jövőben ideiglenes kiállítótérként is hasznosítható.

A fertőszéplaki Széchényi-kastélyban született 1754-ben Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapítója, Széchenyi István édesapja. A grófi család a 17. században költözött be a kastélyba, és egy évszázadon át lakott itt. 1771-ben a családnak el kellett hagynia otthonát, a kastély az Esterházyak birtokába került, akik a megmaradt szárnyakat magtárnak alakították át.

A fejlesztést lebonyolító Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a munkák elvégzése után a felújított épületet átadta Fertőszéplak önkormányzatának, amely a jövőbeni fenntartást és üzemeltetést vállalta. – A kastélyt az utolsó pillanatban sikerült megmentenünk, elsősorban kormányzati támogatással – mondta Kóbor Attila polgármester.

A Sopron–Fertő-táj hat különböző helyszínén valósulnak meg fejlesztések egy projekt keretében, összesen 350 millió forintból. – Egy másik beruházás során fejlesztettük a fertőszéplaki templomdomb tövében található pihenőhelyet is, illetve a templomdomb zöld növényzetét – hangsúlyozta Kárpáti Béla, a fejlesztő cég vezérigazgatója.

– Sokat jelent a beruházás Fertőszéplaknak, a térségnek, és jelentős épületről beszélhetünk a Széchényi-örökség tekintetében is – tette hozzá Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Nagy öröm, hogy Sopron és térsége olyan élményközpontú fejlesztésekkel gazdagodik, amelyek az itt élőknek és az ide látogatóknak is új lehetőségeket kínálnak.

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy világörökségi központot alakítanak ki a kastélyban, ami egyfajta kiindulási pontként fog szolgálni a Fertő-tájra érkező turistáknak, és itt lesz az irodájuk is. Az eseményen részt vett Magyar Márton, a Magyar Turisztikai Ügynöksé

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek