Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Internethasználat: helyes irányítás

| Cziráki Viktória | Panoráma

Ha a gyerekek nethasználata a kérdés, sem a teljes tiltás, sem a kontrollálatlan „szabadon engedés” nem jó hozzáállás – véli a szakember. Ebben a témában is irányítani kell, mint a gyereknevelés más területein.

Megoszlik a szülők véleménye arról, hogy a gyerekeket el kell-e látni okostelefonnal és más – internetalapú – eszközökkel. – Egy részük elvi alapon nem vesz meg semmilyen „okoskészüléket” a gyereknek, arra hivatkozva, hogy a valós kapcsolatok rovására megy a „nyomkodás”, a játékok ráadásul agressziót szülnek. Másik részük pedig ellátja ugyan a gyereket ilyen eszközökkel, de hogy a gyerek mikor, mennyit és mire használja ezeket, arról anyukának–apukának fogalma sincs – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Fontos megjegyezni, hogy egyik megoldás sem szerencsés. Mint tudjuk, a teljes tiltás semmilyen más gyereknevelési kérdésben sem szokott célravezető lenni. Sajnos sok más szülő pedig azon az állásponton van, hogy amíg a gyerek a telefonjába temetkezik, addig is csend van, és ez jó. Azonban ha a gyerek kontroll nélkül használja ezeket a készülékeket, számára káros tartalmakhoz is hozzájuthat. Véleményem szerint a megfelelő hozzáállás: irányítani kell a gyerekeket, és ellátni őket a megfelelő ismeretekkel.

Kapcsolódó cikkek