Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Internethasználat: biztonság, bizalom

| Cziráki Viktória | Panoráma

Előző számunkban arról írtunk (Internethasználat: helyes irányítás, Soproni Téma, 2018. október 3., 2. oldal), hogy sem a teljes okoseszköztiltás, sem a kontrollálatlan internethasználat nem megfelelő a gyerekek számára.

– Szerencsés esetben kiskamasz fiunkkal–lányunkkal olyan bizalmi viszonyban vagyunk, hogy mire elég érettnek látjuk ezen eszközök használatára, el tudjuk őt látni az internet használatára vonatkozó jó tanácsokkal, és meg is fogadja azokat – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

 – Elsősorban a közösségi oldalakkal kapcsolatban kell megbeszélni vele, mit szabad és mit nem. Ne posztoljon magáról és másról sem kompromittáló tartalmat, legyen tisztában azzal, hogy amit az interneten tesz, azért felelősséget kell vállalnia! Hívjuk fel a figyelmét, hogy mit tehet azért, hogy ne váljon zaklatás áldozatává! Ne adja meg adatait, ne csevegjen ismeretlenekkel, és problémás esetekben merjen tőlünk segítséget kérni! Nemcsak a saját, de az eszközei biztonságára is tanítsuk meg odafigyelni! A filmek és appok letöltésénél figyeljen a vírusvédelemre, és ne nézzen korhatáros tartalmakat!

Manapság már a gyereknevelés szerves részévé kell válnia, hogy a gyereket felkészítsük a biztonságos internethasználatra, hiszen ezek az eszközök már megkerülhetetlen részei a mindennapi életüknek!

A szakember javaslatai

– Kezeld óvatosan azokat a kapcsolatokat, amelyeket a világhálón kötöttél! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!

– Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.

– Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegenek részére pedig semmilyen személyes információt ne adj!

– Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg! Első alkalommal szülői jelenléttel találkozz vele!

– Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva az internethasználatodat! 

Kapcsolódó cikkek