Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Illatokba burkolva
A soproni Ráth Márton Remény című festményével – alkotásait illatok ihletik

Illatokba burkolva

| Köves Andrea | Panoráma

Illatok inspirálják az alkotásban a soproni Ráth Mártont, akinek festményei egyre ismertebbek országszerte. Évekig kísérletezett, amíg rátalált a saját hangjára, a saját útjára.

Ráth Márton képei taroltak a karantén időszakában létrehozott hazai egyedi kézműves termékeket felvonultató közösségi oldalon. Több ezren figyeltek fel különleges érzéki, varázslatos színvilágú olajfestményeire.  

– Nagypapám festőművész volt, édesapám tovább vitte a stafétabotot, így családi közegben tanulhattam az alapokat, illetve már a kezdetek óta kísérleteztem, mindig hajtott a vágy, hogy valami újat, mást csináljak – mesélte az alkotó. – A zene a másik fontos terület számomra, a húszas éveim elején inkább a zongorázásra koncentráltam, készítettem saját dalokat és remixeket. Néhány év múlva visszataláltam a gyökerekhez, a festéshez. Eleinte aktokat készítettem, aztán rátaláltam a parfümökre, illetve nekik köszönhetően egy nagyon izgalmas, különleges, finom alkotói módra: amikor festés közben szabadon irányítják az ecsetemet az illatok, érzések, hangulatok.

A festőművész beleásta magát az „illatolás” tudományába: felfedezte a neki tetsző változatokat, már nyitottan fogadja azt is, ha egy-egy megrendelője a saját illatát szeretné a festményébe álmodni. Mindemellett a természetjárás is motiválja, az erdő ezernyi színe, zaja, finomsága számos képén megjelenik. Kedvenc illata a francia parfümőr: Olivier Durbano „Heliotrope” nevű alkotása, amely egy számára fontos festményt ihletett. Ezt az alkotást elküldte a neves szakembernek, aki kitette a képet az üzletének a kirakatába Grasseban, ezt Márton óriási megtiszteltetésnek éli meg. Bár a személyes látogatást a járvány meghiúsította, ám bízik abban, hogy erre is hamarosan sor kerül.

A fiatal művész tele van tervekkel, ezek között szerepel egy olyan egyéni kiállítás, ahol a festményeit ihlető illatokat is megismerheti majd a közönség. 

Kapcsolódó cikkek