Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hogyan védjük meg 
a bankkártyánkat?

| Huszár Judit | Panoráma

Az már talán a legtöbbeknek természetes, hogy a pénztárcát biztonságos helyre kell rakni, igyekszünk megakadályozni, hogy ellopják. De nem csak a pénztárcánkban van pénz, sőt! Fontos, hogy a bankkártyánkat és annak adatait is megvédjük.

Egyre több olyan esetben intézkednek a soproni rendőrök is, amikor valakinek a bankkártyájáról emelnek le pénzt. Több módszer létezik, a „legegyszerűbb” a kártya ellopása, a profik pedig már kémprogramokkal szerzik meg az adatainkat.  

– Több dolgot is tehetünk, hogy megvédjük magunkat – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ha például minden egyes vásárlás után kapunk sms-t a tranzakcióról, akkor ha ellopják a kártyánkat és használják is, az rögtön kiderül. Mivel már 15 ezer forint alatt nem kell beütni a PIN-kódot, ezért hamar elég nagy összegtől tudnak megszabadítani minket a tolvajok. Egyáltalán nem mindegy, hogy már az első vásárlás után intézkedni kezdünk, vagy csak a tízedik után vesszük észre, és állíttatjuk be a tiltást.

Ha megtesszük a feljelentést a bankkártyánk ellopása miatt, és ezt bemutatjuk a banknak, akkor van arra lehetőség, hogy visszakapjuk a leemelt pénzt.

De a bankkártyával nemcsak a boltban fizetünk, hanem egyre több online vásárlásnál is. Ha pedig valaki meglátta a kártyánkon lévő adatokat, esetleg egy adathalász programmal ellopta azokat, akkor kedvére rendelhet a mi számlánk terhére…

– Azt javaslom, hogy állíttassuk be a bankban a kártyánkra a kettős biztonsági rendszert – folytatta az őrnagy. – Ha ezt megtesszük, akkor a tranzakcióhoz nem elég, ha megadják az adatokat, hanem kapni fogunk egy sms-t vagy e-mailt, amely tartalmaz egy megerősítő kódot, csak ennek megadásával lesz sikeres a vásárlás. Aztán a nagyobb bankoknál létre lehet hozni úgynevezett virtuális számlát – ezen célszerű mindig csak akkora összeget tartani, ami az adott vásárlásainkhoz kell, a többi pedig biztonságban lesz a folyószámlán.

A szakember szerint fontos, hogy mindenki járjon utána a saját bankjánál, hogy milyen biztonsági intézkedésekre van lehetősége. Ezek ugyan éves szinten pár ezer forint többletkiadást jelenthetnek, de ez még mindig csak a töredéke annak a kárnak, amelyet tudnak nekünk okozni... 

Kapcsolódó cikkek