Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hamarosan becsöngetnek
Színes programokon, kirándulásokon, sport- és kézműves foglalkozásokon vettek részt a gyerekek az idei nyári napköziben, amelynek a helyszíne a Lackner-iskola volt. A program múlt héten ért véget, hetente 200–250 diák vette igénybe az ingyenes lehetőséget. Fotó: SopronMédia – Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián: Az elsősök és másodikosok füzetcsomagot kapnak

Hamarosan becsöngetnek

| Huszár Judit | Panoráma

Közel 600 kisdiák – ennyien kezdik az általános iskola első osztályát Sopronban. A tanév első napja szeptember elseje, az utolsó pedig 2023. június 15. Mint megtudtuk, a fenntartó tankerületi központ (a tavalyihoz hasonlóan) jelenléti oktatásra készül.

Egyre nagyobb az izgalom – a hatévesek többsége már várja a szeptember elsejei iskolakezdést, de persze van, aki kicsit fél vagy szorong az új kihívások miatt. Idén könnyebb dolguk volt az iskolaválasztáskor a szülőknek, hiszen már mindenhol meg tudták tartani a nyílt napokat, ismerkedő foglalkozásokat.

– Sopronban közel 600 elsős diák kezdi meg az új tanévet szeptembertől – tudtuk meg Marek Jánostól, a Soproni Tankerületi Központ igazgatójától. – A tanulók 1–12. osztályig már évek óta ingyenesen kapják a tankönyveket.

Sopronban az önkormányzat hagyományszerűen biztosítja az első, illetve második évfolyamos kisdiákoknak az ingyenes füzetcsomagokat. Ezek összeállítása, illetve intézményekbe való eljuttatása a napokban történik az önkormányzat finanszírozásával.

– Mintegy 1100 csomagról van szó, amelyek különböző papírokból és a fejlesztő, technikai gyakorlatokhoz szükséges eszközökből állnak – mondta dr. Farkas Ciprián, aki a sajtó képviselői jelenlétében meg is nézte a csomagokat. A polgármester hangsúlyozta: a tanszerosztással igyekeznek a családok terheit mérsékelni. Sopronban továbbra is a gyermekek állnak az első helyen. Az elmúlt években több oktatási intézményt is korszerűsítettek, épül az új bölcsőde a Hillebrand utcában, valamint a Halász utcában is hamarosan elkészül az egyházi óvoda és bölcsőde.

A 2022/2023-as tanév első hivatalos tanítási napja szeptember elseje, csütörtök, az utolsó pedig 2023. június 15. Az általános iskolákban így 183, a gimnáziumokban 180 tanítási nap lesz. Az első félév jövő január 20-ig tart, az iskolák január 27-ig értesítik a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. Az őszi szünet október 28-tól november 7-ig tart.

– Az új tanév a tavalyihoz hasonlóan jelenléti oktatásban zajlik majd – zárta Marek János. – A jogszabály értelmében tantermen kívüli, digitális munkarendet a köznevelésért felelős miniszter rendelhet el, ilyen döntés nem született.

Kapcsolódó cikkek