Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gazdag uszodamúlt

A városban egykoron több fürdő is üzemelt

Gazdag uszodamúlt

| P. Horváth László | Panoráma

Az elmúlt évszázadban több fürdő és strand is üzemelt a városban, amelyeket szerettek a sportolni vágyó soproniak. Kedvelt volt a sport-, illetve a nagyuszoda, bezárásáig a fedett is.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Uszodabúcsúztató parti, Soproni Téma, március 13.), a Csik Ferenc uszodától a hónap elején egy partin búcsúztak el. Az épületet hamarosan lebontják, és a Modern Városok Program keretében egy korszerű létesítményt építenek a helyére.

A Lövér fürdő strandja 1908-ban nyílt meg Erdei Forrásfürdő néven. Akkori, terméskőből készült medencéjének vizét a deákkúti forrás vizéből táplálták. A II. világháborúban megrongálódott, majd helyreállították. A fürdő történetének újabb fontos állomása az 1975-ös év, ekkor kezdődött a fedett uszoda kivitelezése. Átadása Sopron várossá nyilvánításának 700. évfordulóján, 1977. december 16-án volt. Akkori beruházási költsége elérte a 75 millió forintot, amelyhez a város lakói is nagymértékben hozzájárultak munkájukkal. A medenceteret műanyag sátorral fedték le, melyet a túlnyomás tartott a magasban. Az 1980-as évek második felében ezt megszüntették, a sátortetőt egy faszerkezetű palatető váltotta fel, mely esztétikailag és műszakilag is megfelelőbb a medencetér lefedésére.

Az elmúlt évtizedekben a városban azonban több fürdő is üzemelt. A mostani Fűzfa sor térségében a nagyuszodát az Ikva-patak visszaduzzasztása után nyitották meg 1845-ben. A feljegyzések szerint a város újkori történetében ez volt az első nyilvános fürdőhely, a 200 méter hosszú mesterséges tóhoz kabinsort és trambulint is építettek. 1945-ben bombatalálat érte a duzzasztót, s ekkortól telente csak korcsolyázni lehetett itt. A strand sorsát az 1965-ös árvíz pecsételte meg: ekkor végleg bezárták.

Az 1868-ban megnyitott sport­uszoda (kisuszoda) helyén ma már épületek állnak a mai Uszoda utcában, ez nem is meglepő, hiszen a létesítményt 1978-ban zárták be.

Az egyetemi uszodát a II. világháborúban bombatalálat érte. A fedett létesítmény helyén 1964-ben sportcsarnokot hoztak létre, amelyet később Krasznai Ferencről nevezték el. A fürdő másik részét évekkel később zárták be, helyén 2012-ben építették meg a Ligneum látogatóközpontot.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...