Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fotózza le értékeit!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Időről időre érdemes otthonunkat biztonsági szempontból megvizsgálni. Értéktárgyait fotózza le, hogy ha ellopnák, könnyebben lehessen azonosítani!

A tulajdon elleni bűncselekmények közül általában az érint bennünket legérzékenyebben, ha az otthonunkat találjuk felforgatva. Ezt elkerülendő, érdemes alkalmanként felmérni, hogy biztonsági szempontból kellően védett-e lakásunk. – A tapasztalatok azt mutatják, lakásbetörések jobbára olyan helyeken történnek, ahol nem megfelelő a védelem – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Vizsgáljuk meg, hogy nyílászáróink megfelelőek-e! A bejárati ajtó, illetve a földszinti ablakok és a teraszajtó egyaránt kritikus pontjai a lakásnak, érdemes ezekre a helyekre korszerű, több ponton záródó nyílászárókat, a bejáratra hevederzárat választani. A riasztórendszer kiépítése is megfontolandó. Bűnmegelőzési szempontból komoly visszatartó ereje van, hiszen ha megszólal, a rendőrök kiérkezéséig alig pár perce van a betörőnek. Egy bútorszéf is jó szolgálatot tehet, feltéve hogy valóban jól van rögzítve és nem mozdítható könnyen.


Babelláné Lukács Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy otthon tartott értékeinkről érdemes „leltárt” készíteni. Ékszereinkről, műszaki cikkeinkről vagy más értékes holminkról készítsünk fényképet, így ha ellopják, könnyen azonosítható lesz.

Kapcsolódó cikkek