Fotókon a XIX. századi Sopron

| P. Horváth László

Mozgalmas időszak volt Sopron életében a XIX. század. A polgárság öntudatra ébredésének köszönhetően számos egyesület alakult meg ekkoriban.

Városunk legnagyobb múltú egyesületei mind a XIX. század közepén jöttek létre. A mai Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar jogelődjét, a Zeneegyesületet például 1829-ban hozták létre. 1867-ben alakították meg a Soproni Művészeti és Történészeti Egyletet, a mai Soproni Múzeum elődjét. A Soproni Városszépítő Egyesületet pedig 1869-ben alapították.

– Az elérhető források szerint 1864-ben Sopronban már működött egy Városszépítési Bizottság – mondta lapunknak Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotó–adattárosa. – Az elnök feltételezhetően Braun Nándor volt. A városszépítő egyesületet első elnöke, Flandorffer Ignác a mostani Ady Endre úttól indulva fasort alakíttatott ki, amely egészen a Nándor-magaslatig tartott. Itt állítottak 1878-ben emlékművet Braun Nándornak.

Bolodár Zoltán kiemelte: a XIX. században az öntudatára ébredő soproni polgárságnak köszönhetően felpezsdült a közösségi élet, divatba jött a turistáskodás, illetve rájöttek arra, hogy milyen jótékony hatása van a tiszta levegőnek és a klímaterápiának. Az emberek a belvárosból a szabadba vágytak.

– A Deák tér ekkoriban a város szélét jelentette, a soproni polgárok pedig – a városszépítő egyesület irányításával – szépen, fokozatosan kialakították a parkot, elvégezték a fásítást – folytatta Bolodár Zoltán. – Nem véletlenül lett aztán kedvelt sétahely a tér. Az emberek ettől kezdve a Széchenyi tér (Promenád) helyett inkább itt töltötték a szabadidejüket. A módosabb polgárok itt építettek maguknak villát. Ennek egyik szép emlékét, a Lenck-villát napjainkban újítják fel.

A városszépítő egyesület a századfordulón, illetve az I. világháború alatt is aktív volt. A Kossuth Lajos utcában 1915-ben építették meg az utcai időjárásjelzőt. ­Heimler Károly vezetésével a világégés alatt vásárolták meg Szilvásy Márton vadászlakját a Dudlesz-erdőben, amelyet átalakítva kezdték fejleszteni a Hubertus vadászlakot, a későbbi kedvelt kirándulóhelyet. A bécsi-dombi néppark kialakításának kezdete is erre az időszakra tehető.

Elmaradt előadás: A Soproni Városszépítő Egyesület elmúlt százötven évéről tartott volna mintegy kétszáz fotóból álló ismertetést Bolodár Zoltán. A TIT szabadegyetemének előadásait a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel átmenetileg felfüggesztették.A Soproni Városszépítő Egyesület elmúlt százötven évéről tartott volna mintegy kétszáz fotóból álló ismertetést Bolodár Zoltán. A TIT szabadegyetemének előadásait a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel átmenetileg felfüggesztették.

Teljes verzió