Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos a látásellenőrzés
A szakemberek szerint mindenkinek érdemes évente megvizsgáltatnia a látását Fotó: Németh Péter

Fontos a látásellenőrzés

| Madarász Réka | Panoráma

Megfelelő szemüveg viselésével sok baleset megelőzhető – erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. Október a látás hónapja, az akcióhoz számos optika csatlakozott, amelyek kedvezményekkel várják a vásárlókat.

Az őszi csapadékos, ködös időjárási viszonyok közepette még az is rosszabbul lát, akinek nincs szemészeti problémája. Évente legalább egyszer érdemes sort keríteni egy látásellenőrzésre, amin októberben az optikák többségében ingyenesen részt vehetünk. Ma már a legtöbb helyen interneten keresztül is lehet időpontot foglalni. 

– Ha valakinek szépen lassan romlik a szeme, azt hiszi, hogy ahogyan ő észleli a dolgokat, az a jó látás. Nem ismeri fel, hogy lehetne élesebb a látása, és így nem közlekedhet – tudtuk meg Seifert Brigitta optometristától (az optometrista olyan szakember, akinek fő feladata a szem fénytörési hibájának megállapítása és a helyes korrekció meghatározása – a szerk.). – Szűk terekben mozgóknál különösen gyakori, hogy elkerüli a figyelmüket, ha távolra nem látnak élesen, és szemüvegre lenne szükségük. Az egyik legmeglepőbb esetünk az volt, amikor a szakorvos javaslatára látásellenőrzést kért egy páciens, aki még soha nem hordott szemüveget. A vizsgálat során fény derült arra, hogy harminc százalékos a látásélessége. Kiderült az is, hogy buszsofőrként naponta emberek életéért felel. Amikor megkapta a megfelelő erősségű szemüveget, akkor jött csak rá, hogy eddig mennyire rosszul látott.

Sokan azzal a panasszal érkeznek az optikákba, hogy a tévét rosszul látják, miközben minden további nélkül autót vezetnek. Ahhoz, hogy időben észrevegyenek egy közlekedési táblát, ugyanúgy fontos, hogy jól lássanak távolra, mint televíziózás közben. Sötétben mindenképpen csökken a látásélesség, így akiknek egyébként is korrekcióra szorul a szemük, még kevésbé látnak. Ezért is fontos a helyes dioptriájú szemüveglencse viselése.

– Ma már léteznek kimondottan éjszakai vezetéshez kifejlesztett szemüveglencsék, amelyek esőben, hóban, ködben növelik a kontrasztot, így szürke időben a szürke úton, szürke ruhában álló gyalogosokat is hamarabb észre lehet venni – folytatta Seifert Brigitta. – Ezek a lencsék a szembejövő autók fényszóróinak bántó hatását is csökkentik. A régen ajánlott sárga lencsék hátránya, hogy a reflektorok fényét ugyan tompítják, de használatukkal a sötét ruhában álló járókelők is kevésbé láthatóak.

Kapcsolódó cikkek