Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Felújításkor is kell a referencia!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az utóbbi időben több házfelújítással kapcsolatos átverésbe torkolló eset is napvilágot látott. A mesterembert legjobb, ha ismerős ajánlja, de ha referenciát kérünk, már biztonságban érezhetjük magunkat.

„A vállalkozó felvette az előleget a tetőcserére, egy ideig hitegetett, majd soha nem láttuk többet”, „ház burkolására fizettünk ki egy összeget, a mestert azóta is várjuk” – megszaporodtak az ehhez hasonló esetek az utóbbi időben. A házfelújításhoz jó mesterembert (és olyat, aki időben vállalja is a munkát) nem könnyű keríteni, emiatt a megbízó néha szó szerint kénytelen „megbízni” a kivitelezőben. – Sajnos nehéz megelőzni az ilyen eseteket, mivel egy részről az előlegről számla helyett elég egy átvételi elismervényt adni – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Másfelől ha a vállalkozó nem végzi el a munkát, de elismeri a tartozását, az polgári peres ügy, nem rendőrségi. Ilyenkor csak abban az esetben léphet fel a rendőrség, ha bizonyíthatóan csalás szándéka merült fel. Vagyis a magát vállalkozónak kiadó személy átveréssel anyagilag meg akarta károsítani a sértettet. 

A bűnmegelőzési főelőadó azt tanácsolja: első körben igyekezzünk ismerőseink körében kivitelezőt találni a házfelújításra. Akivel ismerőseink elégedettek voltak, mert a feladattal megfelelő minőségben és határidőre elkészült, abban vélhetően nem fogunk csalódni. Amennyiben nincs ilyen ajánlat, igyekezzünk referenciát kérni a vállalkozótól, hiszen ez is biztosíték lehet arra, hogy később nem válunk áldozattá.

Kapcsolódó cikkek