Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fejlesztő művészetterápia
A művészetterápián részt vevő gyerekek úgynevezett pillanatképeket készítenek. Nem a tökéletes alkotás a cél, elég, ha a gondolat vezeti a kezet.

Fejlesztő művészetterápia

| Madarász Réka | Panoráma

A művészetterápia segíthet a gyermekeknek abban, hogy a figyelmüket a saját belső világukra tudják irányítani. Az önismeret egy olyan erőforrás lehet, amiből mindig tudnak építkezni, s ezáltal egészséges felnőtt válhat belőlük.

Martos Virág, a Soproni Múzeum múzeumpedagógusa megismerkedett az Antalfai Márta által kidolgozott Katarzisz Komplex Művészetterápiával. A módszer fő sajátossága a katarzis, amely által érzelmek áradnak, a tudatállapot módosul, és az egész személyiség energiával töltődik fel. Virág több gyerekcsoportnak is tart foglalkozásokat. 

– A mai világban rengeteg inger éri a gyerekeket, a figyelmük ezerfelé szóródik szét, amiből meg kell tanulniuk kilépni – osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember. – Kiváló eszköz lehet a művészetterápia, melynek során a befelé fordulást az alkotás, a relaxáció idézi elő.

A gyerekek készen kapott képek helyett a saját belső képeiket – lélektérképeiket vagy pillanatképeiket – alkotják meg miközben klasszikus zenét hallgatnak, szemlélődnek. Hagyják, hogy a műtárgyak, képzőművészeti alkotások, zenék és versek hatására felbukkanjanak bennük saját élményeik, emlékeik, amelyek megteremtik a lelkükkel való kapcsolatot. A belső képeket ezután meg is jelenítik különböző technikákkal és anyagokkal.

– Nem a tökéletes alkotásra törekszünk – fejezte be a múzeumpedagógus. – Elég, ha a gondolat vezeti a kezet. Miután a pillanatkép elkészült, a csoport minden tagja ránéz, és szabadon asszociál. Vagyis a tevékenység fejleszti a verbális és az alkotó kifejezőkészséget, a csoportmunka pedig a szociális intelligenciára gyakorol pozitív hatást. És ami még rendkívül lényeges: a közös tevékenység során a gyerekek megtanulják felfedezni egymásban a jót.

A módszer tematikájában az évszakok változására való ráhangolódás, az évkör hónapjainak lelki üzenetei éppoly fontosak, mint a személyközi kapcsolatok – felnőttek esetében pedig – a saját életút sorsfordító állomásainak átélése.

Kapcsolódó cikkek