Fába álmodott dísztárgyak

| Köves Andrea

Ami másnak csak egy darab fa, termés, csigaház, tojáshéj, vagy éppen egy csipkedarab, a soproni kötődésű Kelediné Mészáros Ági számára valami egészen mást jelent. Meglátja ezekben az alkotás lehetőségét.

Találkozásunk elején egymás után kerülnek elő az alkotó táskájából a gondosan készített fa dísztárgyak. A finoman megmunkált faforgácsokból bájos angyalkák, míves virágok, egyedi faliképek, madarak, húsvéti tojások kelnek életre. 

– Óvónőként dolgoztam egykor, ma már az alkotás tölti ki az időmet és a nyolc unoka – mesélte Ágnes. – Eleinte csak a családtagoknak ajándékba készítettem dísztárgyaimat, közben rájöttem: ez az én utam, ez tölt fel leginkább. Miért éppen a fa ihletett meg? Egyrészt a természet nagyon fontos számomra, másrészt a párom asztalosként fával dolgozik. Gyakran figyeltem, s azon gondolkodtam, hogyan lehetne hasznosítani a munkája során keletkező hulladékot, forgácsot. Eleinte ezekkel a maradék anyagokkal dolgoztam, később párom kézi gyaluval hasított számomra facsíkokat, amely tökéletes alapja lett a dísztárgyaimnak. Ezt a papírvékony anyagot kombinálom termésekkel, tojáshéjjal, virágokkal és más természetes alapanyaggal.

Az alkotó hol eltervez egy dísztárgyat, és azt valósítja meg, de talán még izgalmasabb számára, amikor egy-egy eléje került anyag megihleti, és saját maga sem tudja: mi is lesz a végeredmény. Vannak kedvenc témái. Ilyen például a páva motívum, amelyet nagyon sok módon dolgozott már fel. Ezek között zsűrizett munkák is találhatók. A népművészet, meglátása szerint, az a tiszta forrás, amelyben elmélyülve újra felfedezhetjük a valós összefüggéseket, és ihletet meríthetünk belőle. Tagja a Montázs Kézműhely Egyesületnek.

– Nagyon szívesen foglalkozom gyerekekkel. Csodálatos dolog látni, ahogy elmélyülnek az alkotásban, ahogy a sikerélmény ott csillog a szemükben. Minden szülőnek receptre írnám fel, hogy minél többet kézműveskedjen a gyerekével együtt – vallja az alkotó. – Annak idején a gyerekek együtt gyúrták, formálták a tésztát nagyanyáikkal, édesanyjukkal, megtanultak tőlük varrni, kötni, horgolni. Jó lenne, ha minél többen visszatérnének ezekhez a gyökerekhez, mert az alkotás összehozza az embereket, igazi terápia mindenki számára.

Teljes verzió