Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érme a meteorológiai szolgálatnak
Molnár Mercédesz a saját műhelyében – ha teheti – általában szobrokat, érméket készít Fotó: Filep István

Molnár Mercédesznek Sopronban is volt önálló kiállítása, és részt vett az érembiennálékon is

Érme a meteorológiai szolgálatnak

| P. Horváth László | Panoráma

A soproni születésű Molnár Mercédesz két- és tízezer forint névértékű érméjét adta ki a Magyar Nemzeti Bank. A fiatal alkotó az idén 150 éves meteorológiai szolgálat felhívására adta be pályázatát.

Idén ünnepli megalakításának 150. évfordulóját az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az időjárás-előrejelző szervezet erre az alkalomra meghívásos érmetervező pályázatot hirdetett, amelynek nyertese a soproni születésű Molnár Mercédesz lett. Így a Magyar Nemzeti Bank az ő alkotását adta ki a közelmúltban két- és tízezer forint névértéken.

– A harmincnyolc milliméter széles, négyzet alakú érme előlapján az érték található, a hátoldala azonban már sokkal izgalmasabb – mondta lapunknak Molnár Mercédesz. – A tervezés során szakemberekkel is egyeztettem, mert szerettem volna megjeleníteni az időjárás-jelentésekből is jól ismert légköri frontokat ábrázoló formákat, vonalakat. Emellett a Balaton-, illetve a tópart északi oldalának hegyvonulatán keresztül igyekeztem bemutatni a Balaton-felvidéki tájat. A motívumok arra is utalnak, hogy az OMSZ viharjelző rendszert működtet az ország legnagyobb tavainál.

Megtudtuk, Molnár Mercédesz a vertérme-készítést a Képzőművészeti Egyetemen tanulta. Az alkotó jelenleg a szombathelyi művészeti szakgimnáziumban tanít szobrászatot. Szabadidejében pedig, ha teheti, szobrokat, érméket készít.

Molnár Mercédesz munkássága nem ismeretlen a soproniak előtt: rendszeres szereplője az érembiennáléknak, tavaly pedig a Fabricius Galériában volt látható egyéni szobrásztárlata. A megnyitóról lapunkban is beszámoltunk (Új formába kerekedett világ, Soproni Téma, 2019. március 27.). – Az újdonságok mindig is érdekeltek, mint például a land art világa – tette hozzá. – A szakirodalmi megfogalmazás szerint az úgynevezett természetművészet vagy más néven land art művészeti irányzat lényege, hogy a művet a tájban, természetes anyagok, elemek – mint kellékek – felhasználásával alkotják meg. A táj és a művészet így szétválaszthatatlanul összekapcsolódik, a mű egyszerre különleges és tájképbe illő.


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...