Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Épül a jövő múzeuma
Már elkészült a múzeumnegyed egyik leglátványosabb eleme, a fogadótér világszinten egyedülálló zárókupolája is. Fotók: Filep István

Méltó környezetbe kerülnek Sopron évszázados kincsei

Épül a jövő múzeuma

| Elek Szilveszter | Panoráma

Az előzetes terveknek megfelelően halad a múzeumnegyed kialakítása. A beruházás látványos állomását múlt kedden mutatták be a sajtó munkatársainak. A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is.

A Storno- és a Fabricius-ház homlokzata már december elején elkészült, mostanra pedig már a soproni múzeumnegyed harmadik épületét, a Tábornok-házat is megcsodálhatjuk kívülről. A tetőszerkezetek gyakorlatilag elkészültek, az udvar lefedésével is hamarosan végeznek – már elkészült az épületegyüttes egyik leglátványosabb eleme, a Tábornok-ház udvarán kialakítandó fogadótér világszinten egyedülálló zárókupolája is. Ez alatt lesz egy speciális árnyékoló szerkezet, amelynek kivitelezését a napokban kezdik meg a szakemberek. Ugyan az állványok, építési eszközök és anyagok tömkelege miatt jelenleg még nagyon kalandosan lehet közlekedni a három épületben, azonban már lehet látni a boltívekkel gazdagon tarkított termek kialakítását. Mint megtudtuk, a belső szerkezeti munkák elkészültek. A kőtár szobrai gondosan beburkolva várják a jövő múzeumlátogatóit. Itt konzerválták a falakat borító több százéves téglákat. A kiállítóterekben infokommunikációs eszközök segítségével lehet majd követni a tárlatokat. Összesen több mint száz helyiséget újítanak fel, a meglévők mellett új kiállításokat is létrehoznak, például Mátyás királyról és a Szent Koronáról.

Mint megtudtuk, a Fabricius-háztól a Tűztoronyig vezető hátsó függőkert 90 százalékban elkészült.

A bejáráson dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte, a Modern Városok Program részeként a kormány több mint 3 milliárd forintos támogatásából készül el a múzeumnegyed. A három épület összekapcsolásával olyan tér jön létre, amelyben színvonalas keretek között mutathatják be Sopron gazdag történelmét és kultúráját.

A kivitelező tartja a 2022. március 31-i határidőt, így a kiállítások berendezése után, várhatóan a következő esztendő végén már fogadhatják is az első látogatókat.

Kapcsolódó cikkek