Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Emlékezés prof. dr. Nikolics Károlyra

| Panoráma

Koszorúzással emlékeztek a közelmúltban prof. dr. Nikolics Károlyra halálának 20. évfordulóján Sopronban.

Tanítványai méltán őrzik emlékét a nemzetközileg elismert professzornak: feleségével, dr. Hartai Máriával Sopron megbecsült polgárai voltak. Prof. dr. Nikolics Károly 1940-ben szerzett gyógyszerész diplomát Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen. A háború után éppenhogy átvette az édesapjától az Oroszlán Gyógyszertár vezetését, már el is rabolta tőle az államosítás. Ennek ellenére emelt fővel élete végéig a gyógyszerészet és a betegek szolgálatában maradt. 

Sok konferenciát rendezett a városban, sokrétű tevékenysége nyomán vált Sopron konferenciavárossá. A Magyar Tudományos Akadémián több munkabizottság tagja és elnöke volt. Számos hazai és nemzetközi elfoglaltsága és publikációja mellett ideje volt Sopron tudományos és kulturális életének erősítésére. Tagja és örökös tiszteletbeli elnöke a TIT-nek, a Kémikusok Egyesületének, a Kitaibel Pál Tudományos Asztaltársaságnak, a soproni gyógyszerészasszisztens-képzés elindítója és szervezője, a soproni Patikamúzeum megálmodója és egyik létrehozója volt.

A Fő téren tekinthetjük meg erőteljes karakterét jól ábrázoló emléktábláját, ahol minden évfordulón a hála, a tisztelet és a nagyrabecsülés koszorúját helyezik el tisztelői.

Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz

Kapcsolódó cikkek

Összemosódó ünnepnapok

2020. 10. 28. | Madarász Réka

Mindenszentek estéjén és halottak napján szinte minden család kilátogat a temetőbe, hogy egy-egy mécsessel emlékezzen elhunyt szeretteire. Mivel mindkét naphoz a halottakra való emlékezés szokásai, hiedelmei kapcsolódnak, sokan már nem is látják a különbséget.