Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Emléke örökre a miénk

| Pluzsik Tamás | Panoráma

A centenáriumi évhez kapcsolódóan ritka kinccsel gyarapodott a Soproni Egyetem Központi Levéltára. Az ágfalvi ütközetben hősi halált halt Machatsek Gyula egykori másodéves erdőmérnök-hallgató elveszettnek hitt leckekönyve került a gyűjteménybe.

Szemerey Tamás okleveles faipari mérnök, az egyetem nyugalmazott mestertanára egy rendkívüli kordokumentumot ajándékozott egykori alma materének.

– Valójában ez nem az én, hanem a Széchenyi-gimnázium egykori magyar–latin szakos tanárnőjének, majd könyvtárosának, dr. Machatsek Lúciának az ajándéka, aki annak idején rám bízta szeretett bátyja indexét, hogy majd egy általam alkalmasnak ítélt időpontban azt adjam át az egyetemnek – mesélte lapunknak Szemerey Tamás. – A századik évforduló kapcsán most éreztem elérkezettnek az időt.

Az index révén a 22. életévében járó fiatalember tanulmányi eredményeibe is bepillantást nyerhetünk: az 1921-es nyári félévet öt jeles és egy jó vizsgaeredménnyel abszolválta a szombathelyi születésű, majd a soproni líceumban érettségiző Machatsek Gyula. Ő és Szechányi Elemér száz évvel ezelőtt, 1921. szeptember 8-án hajnalban halt hősi halált az ágfalvi vasúti sínek mentén.

A leckekönyvben egy különleges bejegyzés is található: „Machatsek Gyula a haza védelmében 1921. szept. 8-án az ágfalvi ütközetben hősi halált halt. Emléke örök időkre a mienk!”.

– Ezt az egyetemi okmányokban szokatlan záradékot Ostenburg-Moravek Gyula, az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés idején a soproni főiskolás felkelőket tiszti századként magában foglaló 2. csendőr tartalékzászlóalj őrnagy–parancsnoka jegyezte be. 1929. március 23-án a felkelőharcok emlékünnepét rendezték Sopronban – tudtuk meg Nagy Roland történésztől, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár munkatársától. – Ostenburg-Moravek ekkor kereste fel Csengery utcai lakásában a családot, és jegyezte be egykori harcostársa, a tartalékos hadapródőrmester egyetemi okmányába a fenti, megható sorokat.

Centenáriumi programok: „Évszázados hűség – Soproni főiskolások Ágfalvától a népszavazásig” címmel időszaki szabadtéri kiállítást rendez a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltára. A megnyitó szeptember 9-én 15 órakor az Őrtüzek-emlékműnél lesz. Az egyetem Sopronból Ágfalvára emléktúrát is szervez, melyen az érdeklődők a téma szakértőinek vezetésével kereshetik fel a felkelésben szerepet játszó fontosabb helyszíneket. Indulás szeptember 11-én 9 órakor az egyetem főbejáratától.


Kapcsolódó cikkek