Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a strandbaleseteket!

Rendőrségi sorozat

Előzzük meg a strandbaleseteket!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Hétvégén hivatalosan megnyitottak a soproni strandok, a meleg napokon idén is sok látogatóra számítanak az uszodában és Tómalmon is. Fontos, hogy a vízpartokon is mindenki tartsa be a szabályokat, így vigyázhatunk egymás testi épségére.

Csúszdázó, ugráló, labdázó gyerekek, napozó felnőttek, a tavakban vízibiciklizők és supozók – hasonló képek fogadnak bennünket nyáron a vízpartokon. Valamint kacagás, vidámság hangja. Jó esetben. De ne felejtsük el! A vízpart „veszélyes üzem”...

– Rendkívül fontos, hogy csak az arra kijelölt, szakszemélyzet által ellenőrzött helyen fürödjön mindenki, kisgyermekek pedig csak felnőtt kíséretében mártózzanak a vízbe – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Felhevült testtel, teli gyomorral, alkoholos állapotban tilos vízbe menni! Legyünk óvatosak a sporteszközök és a csúszdák használatakor.

Különösen veszélyesek lehetnek a tavak, valamint a folyók, ahol hirtelen változik a vízmélység, valamint a hőmérséklet is. Ismeretlen helyen legyünk még óvatosabbak, nem tudhatjuk ugyanis, hogy mi van a víz alatt, illetve a folyók esetében hol erősebb a sodrás.

– A vízi sport-, valamint egyéb úszó eszközök, csónakok használatakor el kell kerülni a kijelölt fürdőzőhelyeket – folytatta Cservenák Helga. – A vízi járművek, eszközök bérbevétele előtt a bérlőnek nyilatkoznia kell, hogy tud-e úszni. Azok, akik nem tudnak, mindig vegyenek fel mentőmellényt! A vízi járművekről a vízbe ugrani tilos!

Fontos, hogy a strandon is mindig vigyázzunk az értékeinkre. Ne felejtsük el, a törölköző nem véd meg semmit, használjuk a megőrzőket! 

Viharjelzés: Az I. fokú viharjelzés esetén percenként 45-ször villan fel a sárga fényjelzés – ilyenkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. II. fokú viharjelzéskor percenként 90-szer villog a sárga fény, ekkor tilos a vízbe menni.


A vízi sport-, valamint egyéb úszó eszközök, csónakok használatakor el kell kerülni a kijelölt fürdőzőhelyeket. Fotó: Soproni Téma-archívum

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Nyitnak a soproni fürdők

Nyitnak a soproni fürdők

2024. 05. 29. | Madarász Réka

Június 1-jétől kezdődik a strandszezon a Tómalom fürdőn és a Lőver uszoda strandján. Az üzemeltető Soproni Vízmű Zrt. felkészült munkatársakkal várja...