Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Előzze meg az autófeltörést!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Látható helyen soha ne hagyjunk értéket az autóban, illetve mindig zárjuk be a kocsit! – ez a két legfontosabb tanács, amelyet ha megfogadunk, jó eséllyel megelőzhetjük a bajt.

Az autófeltöréseknek bármikor lehet szezonjuk, ugyanúgy történnek bűncselekmények nyáron és télen, forgalmas, valamint elhagyatott helyeken. Több konkrét esetről be tudnak számolni a soproni rendőrök is.

– A közelmúltban egy nem túl forgalmas úton törtek fel egy autót, valószínűleg azért, mert a sofőr a két ülés között hagyta a pénztárcáját – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – De az egyik hipermarket parkolójában is, illetve egy belvárosi trafik közelében is történt hasonló bűncselekmény, csak azokban az esetekben nem voltak bezárva az autók, így a bűnözőknek egyszerűen csak ki kellett nyitniuk az ajtót, és kivenni az értékeket.

Az őrnagy szerint azért sem lehet megjósolni, hogy hol történhet bűncselekmény, mert a legtöbb esetben az alkalom szüli a tolvajt. Az viszont biztos, hogy ha látható helyen hagyunk az autóban értéket, akkor megsokszorozzuk a lopás esélyét. A nyitva hagyott autóval pedig jelentősen megkönnyítjük a bűnözők dolgát.

– Több olyan esettel is találkoztunk, amikor az autó tulajdonosa tényleg csak egy pillanatra távolodott el a nyitva hagyott kocsitól, mondjuk, visszafutott a garázsba, de már ennyi idő is elég volt a tolvajoknak – folytatta Babelláné Lukács Katalin. – Az a legfontosabb, hogy ne adjunk esélyt a bűnözőknek, előzzük meg a bajt! Az értékeinket a legjobb, hogyha magunknál tartjuk, az autót pedig soha ne hagyjuk nyitva! Ma már ez tényleg csak egy gombnyomás… 

Kapcsolódó cikkek