Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzze meg a baleseteket!
Halottak napja környékén a temetőknél fokozottan figyeljünk! Fotóillusztráció: Németh Péter

Előzze meg a baleseteket!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Halottak napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Legyünk körültekintőek a közlekedés során is!

A mindenszentek és a halottak napja körüli időszak az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére. Ezekben a napokban a közúti forgalom a többszörösére nő, olyanok is volán mögé ülnek, akinek nincs megfelelő napi rutinjuk. A veszély tovább fokozódik, ha a zsúfolt utakon a sofőrök elveszítik a türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást kerülni kell, hiszen gyakran vezet közlekedési balesethez. Nem árt tudni, hogy súlyos sérülés vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.


– Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó vagy épp a gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra! – javasolja a Soproni Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság. – Legyünk körültekintőek, tartsuk be a közúti előírásokat, s a lassúbb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsük el türelmüket!


A nagyobb forgalomból adódó forgalomlassulások, torlódások esetén legyünk türelmesek, inkább már előre számítsunk hosszabb utazási időre! Ilyenkor az autók mellett gyakrabban közlekednek az úton kerékpárosok és gyalogosok. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük el a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, illetve az egy nyomon haladó járműveket!


A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő ruházatot visel.
A rendőrség arra kéri a gyalogosokat, hogy mielőtt az úttestre vagy a kijelölt gyalogos átkelőhelyre lépnek, legyenek körültekintőek, és csak abban az esetben haladjanak át az úton, ha meggyőződtek arról, hogy az biztonságos!

Kapcsolódó cikkek