Előzze meg a bajt!

| Munkatársunktól

zirénázó karkötő, paprikaspray, segélykérő applikáció a telefonra vagy önvédelmi oktatás? Az utóbbi hetekben állandó beszédtémává vált futókörökben egy esetleges támadás kivédése, megelőzése. Lapunk a szakember tanácsait kérte.

Óriási visszhangot kapott a közelmúltban Makai Viktória ultrafutó esete. A sportolót Budapesten, otthonától néhány száz méterre megtámadta és szexuális cselekedetre kényszerítette egy férfi. Mit tehet egy nő, ha váratlanul rátámadnak? Sokakat foglalkoztat a kérdés, ami a korai sötétedés miatt különösen aktuális.

– Szerintem a megelőzés a legjobb megoldás – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ha tehetjük, egyedül ne induljunk el sötétben futni! Nemcsak egy esetleges támadás miatt, el is eshetünk az erdőben, ahol nincs térerő, így még segítséget sem tudunk hívni. Ha senki nem tud minket elkísérni, akkor a legjobb, ha egy kivilágított focipályára megyünk. Mindenképp tudjon egy hozzátartozónk arról, hogy milyen útvonalon futunk, és mikor érünk haza, így ha késünk, akkor tudja, hogy merre keressen.

A szakember szerint az is veszélyes lehet, ha mindig ugyanabban az időpontban, ugyanott futunk, ha pedig közben hangosan zenét is hallgatunk, akkor végképp kiszolgáltatottá válunk.

– Sopronban nem történt a Makai Viktóriáéhoz hasonló eset, ennek ellenére fel kell készülnünk minden szituációra, ne is adjunk esélyt egy támadásnak! – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Sokan használnak különböző nyomkövető készülékeket, de ha nincs térerő, akkor ezek is felmondják a szolgálatot. Egy támadás esetén a legtöbb ember sokkot kap, szinte esélye sincs arra, hogy elővegyen bármilyen önvédelmi eszközt vagy telefont.

Tavaly az SC Sopron heti három este a futók rendelkezésére bocsátotta a kivilágított Ágfalvi úti műfüves pályát. Idén is terveznek hasonló akciót, de a felújítás miatt várhatóan csak novembertől.

Sopronban egyébként több futócsoport is elérhető a facebookon (Fuss Velünk Sopron, Soprun Sportközösség, Fut a Fertő), mindegyiken szerveznek közös futásokat, amelyeken bárki részt vehet, ugyanakkor egy-egy futásra is lehet társat találni. A következő közös megmozdulás a november 2-i Achilles-napi futás lesz, találkozó 17 órakor a Hotel Lövér buszmegállójában. 

Teljes verzió