Élővé tett hagyományok

| Bertha Ágnes

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Új sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium Sopron egyik legöregebb iskolája. Az egyházi átvétel óta folyamatos átépítés mellett igyekeznek a 460 éves hagyományokat folytatni és élővé tenni.

– Iskolánkban négy- és nyolcosztályos gimnáziumi képzés folyik, mindkét képzési formán indulnak német nemzetiségi osztályaink – mondta el Tölli Balázs igazgató. – Emellett vannak német nemzetiségi és angol nyelvi előkészítő osztályaink. Többéves gyakorlat után sikeresnek mondható a 9. évfolyamtól működő modulképzési rendszerünk humán, reál, természettudományi és nyelvi emelt óraszámú oktatással.

Az intézményben működik a jól felszerelt Unger Pauline informatikai labor, 2014 óta a Gombocz Endre Természettudományi Laboratórium, amelyben az Öveges program segítségével nemcsak berzsenyis, de a 11 partneriskolából érkező diákok is részt vehetnek  a természettudományos tantárgyak, a kémia, a fizika, a biológia, a földrajz és a természetismeret tömbösített laboróráin.

Az újdonságok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására is: a 17. század óta fennáll az iskola úgynevezett „öreg” könyvtára, mely a legújabb tervek szerint elköltözik az épületből. A hamarosan az iskola tulajdonába kerülő Templom utca 17. számú ingatlanban modern humán oktatási központot terveznek, melyben az antik könyvek is új otthonra lelnek. Ma is élő a csaknem 230 éves Magyar Társaság, mely a rendezvények szervezése mellett a közeljövőben verseskötet kiadását is tervezi.

– Az iskola azonban nemcsak a tanulás „terepe”, igyekszünk minél nagyobb teret adni a sportnak és a művészeteknek is – tette hozzá Tölli Balázs. – Igyekszünk az iskolából a tanulással az életet nem kiszorítani, hanem minél jobban behozni: törekszünk arra, hogy diákjaink innen kikerülve megtalálják a boldogulásukat.

Boa Patrik 12.a

Ha egy szóval kellene jellemeznem az iskolát, azt mondanám: emberközpontú. Az elmúlt nyolc év alatt, mióta itt tanulok, ha bármi gondom, bajom volt, az osztályfőnököm és a tanáraim egyszerre megkérdezték, mi van velem. Azt szeretem a Berzsenyiben, hogy amellett, hogy nagyon jó eredményeket hozunk, nem vész el az ember a tanulás–tanítás rovására.

Gazdag múlt

1557-ben épült meg Sopronban a latin iskola, melyet a Líceum jogelődjének tekint. Az ellenreformáció viharai után 1682-ben az addigi magyar gimnázium épületében nyitották újra az evangélikusok iskolájukat. A 18–19. században olyan diákjai volt az intézménynek, mint Kis János – nevéhez fűződik a Magyar Társaság 1790-es megalapítása – vagy Berzsenyi Dániel. A 19. században a Líceum felső tagozatának keretében megindult a tanítóképzés, majd a teológiai oktatás, a század második felében azonban mindkettő különvált a gimnáziumtól. A mai iskolaépületet 1894-ben építették.

Az I. világháború alatt szükség-, 1944-ben hadikórházat rendeztek be az iskolában, ahová csak 1946-ban térhettek vissza a diákok. Az 1948-as államosításkor Berzsenyi Dániel nevét vette fel az iskola, amely nyolc helyett csak négy gimnáziumi osztállyal indult. A Líceum 1991-től újra a Magyarországi Evangélikus Egyház iskolája, 1992. szeptember 1-jén pedig újraindult a nyolcosztályos gimnáziumi képzés is.

Teljes verzió