Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Éljünk a vásárlói jogokkal!
Közeledik a karácsony – fontos, hogy tisztában legyünk vásárlói jogainkkal. Fotó: Filep István

Leértékelés: Májustól kötelező lesz feltüntetni a termék korábbi árait

Éljünk a vásárlói jogokkal!

| Etzl Edgár | Panoráma

A karácsony közeledtével egyre több üzlet hirdet csábító ünnepi akciót. Jó azonban, ha tisztában vagyunk fogyasztói jogainkkal, mert így elkerülhetjük az esetleges vitákat.

Ugyan a koronavírus miatt előtérbe került az online vásárlás, de dönthetünk úgy, hogy személyesen szerezzük be a kiszemelt ajándékokat. Bár nem készül hivatalos statisztika, úgy érezhetjük, hogy minden évben egyre előbb kezdődnek az ünnepi leértékelések. Ez nem feltétlenül baj, hiszen több időnk van összehasonlítani az árakat, így akár több ezer forintot is spórolhatunk.

Érdemes azonban utánajárni az eredeti áraknak is, hogy ne essünk átverés áldozatául. – Amikor egyéni bejelentés miatt felmerül a gyanú, hogy egy leértékelt termék ára az eredetihez képest nem kedvezőbb vagy akár több is annál, az ügyet megtévesztésként vizsgálja a hatóság – kezdte dr. Opra Zsófia, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője. Hozzátette, jövő májustól az üzleteknek fel kell majd tüntetniük a korábbi árakat a leértékeléskor.

Lehetséges, hogy csak az otthonunkban fedezzük fel a termék hibáját. A szakértő emlékeztetett, hogy ilyen esetben a vásárló kérheti a vállalkozástól a termék javítását vagy cseréjét. Előfordulhat, hogy egy kifutó modellt nem lehet cserélni, ekkor kérhetjük, hogy fizessék ki az áru kijavíttatását, és el is állhatunk a vásárlástól.

Ajándékozás után is kiderülhet, hogy valamiért nem tetszik a kiválasztott meglepetés. Ezzel hasznos, ha előre számolunk, hiszen nem minden esetben veszik vissza a terméket a boltban. – Személyes vásárlás esetén csak akkor van helye az indoklás nélküli elállásnak, ha az üzlet előre tájékoztatja erről a vásárlókat. A boltban megkérdezhetjük, hogy a termék visszahozható-e, és ha igen, akkor pénzvisszatérítésre, az ár levásárlására vagy cserére adnak lehetőséget – magyarázta a szakértő.

Fontos azonban, hogy a fogyasztók jogai legtöbbször csak a megőrzött blokk vagy számla ellenében érvényesíthetők, érdemes tehát megőrizni azt az ajándék kipróbálásáig.

Fogyasztóvédelem: Abban az esetben, ha az adott üzlet nem partner a vásárlói jogok biztosításában, a hatósághoz fordulhatunk a fogyasztovedelem@gyor.gov.hu címen, illetve a megyei iparkamara által működtetett békéltető testületnél (bekeltetotestulet@gymskik.hu) is panaszt tehetünk.

Kapcsolódó cikkek