Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életveszélyes dizájnerdrogok
Talán a legveszélyesebbek, mégis egyre népszerűbbek a dizájnerdrogok Fotó: illusztráció

Életveszélyes dizájnerdrogok

| Cziráki Viktória | Panoráma

Már az első használat is maradandó károsodást okozhat – figyelmeztetnek a dizájnerdrogok veszélyeire a szakemberek. Az utóbbi időkben egyre jobban elterjedtek ezek a kábítószerek.

A dizájnerdrogok alatt olyan kábítószereket értünk, amelyeket valamely tiltólistán szereplő kémiai vegyület felhasználásával hoznak létre. – Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre jobban tért hódítanak a szerhasználók között ezek a drogok, melyek talán a legveszélyesebbek, hiszen már az egyszeri használatuk is halált okozhat – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A veszélyességüket éppen az adja, hogy nem lehet megmondani, hogyan fognak hatni az adott fogyasztóra, míg be nem vette. Sok esetben a hatóanyag mennyisége a hagyományos drogok többszöröse.  

Volt arra példa itt, Sopronban is, hogy fiatalok szilveszterre „bevásároltak” néhány tablettát, és bár maguk sem tudták, mik a hatóanyagai, bevették. – Ezután egyikükhöz mentőt kellett hívni, sajnos maradandó károsodása lett a szertől – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Úgy gondolom, a dizájnerdrogok terén is a megelőzésnek van nagy szerepe, a gyerekekkel el kell beszélgetni arról, hogy az ilyen szereknek milyen valós veszélyei vannak.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...