Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élethű gyerekrajzok

Paulovkin Boglárka Sopronban tanít és könyveket illusztrál

Élethű gyerekrajzok

| P. Horváth László | Panoráma

A gyermek- és a szakmai zsűri egyöntetű véleménye szerint is Paulovkin Boglárka kapta meg az év gyermekkönyv-illusztrátora díjat. A Soproni Egyetem tanára húsz éve foglalkozik grafikával, emellett saját maga is ír mesekönyveket.

– Megvallom, nagyon meglepett, hogy nekem ítélték ezt a díjat – mondta Paulovkin Boglárka. – Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című könyvének illusztrálását kaptam korábban feladatul. Ezért a munkámért ítélték oda az elismerést. A kiadó kettő megkötést adott: az állatok, a növények legyenek felismerhetők a kisgyermekek számára, illetve azok adják vissza Afrika színes világát.

Paulovkin Boglárka a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében tanít grafikát. – A tervezőgrafika sokszínű műfaj: a tárgyakon szereplő feliratok, a nagy reklámtáblák, a plakátok, a szórólapok, címtáblák mind ilyen alkotások, ideértendő az internetes felületek megjelenése is. A hallgatóimnak igyekszem átadni a saját hitvallomásomat, amely szerint nem mások munkáiból kell inspirációt nyerni. Éljünk, hagyjuk, hogy hassanak ránk a világ dolgai, járjunk nyitott szemmel! Lehet, hogy egy érdekes árnyék vagy egy épület sziluettje indít el bennünk egy folyamatot, amelynek az lesz a vége, hogy elkészül az egyedi grafikai alkotás. Éppen ezért fontos a képzelőerő és a kíváncsiság.

Megtudtuk, Paulovkin Boglárka a korábban írt mesekönyveit is saját maga illusztrálta. A családban felnövő négy gyermeke pedig nagy élvezettel vette kezébe az akkor még kéziratokat. – A gyerekek a többi könyvünkkel együtt a sajátjaimat is nagyon szerették, amikor még nem is állt össze bennük, hogy azokat én írtam, rajzoltam. Később értették meg, hogy mivel is foglalkozik az anyukájuk – zárta Paulovkin Boglárka.

Szakmai elismerés

Az év gyerekkönyve 2020 díjak elbírálása során a zsűri tagjai a tavalyi évben megjelent kötetek közül választották ki a legkiemelkedőbbeket. Az év gyerekkönyve díj azt a célt szolgálja, hogy az irodalmi élet és az olvasók figyelmét ráirányítsa a színvonalas gyermekirodalmi alkotásokra, valamint támogassa azokat a szerzőket, kiadókat és illusztrátorokat, akik a területen kiemelkedő munkát végeznek.


Kapcsolódó cikkek