Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Egyedül a padban

| Cziráki Viktória | Panoráma

Különleges osztálytalálkozónak adott otthont a Széchenyi István Gimnázium, mindössze egyetlenegy egykori diák képviselte a végzős osztályt.

Nem véletlen ez, hiszen az egykori érettségiző 98 éves, és kereken 80 évvel ezelőtt fejezte be a középiskolát. Zoltán Lászlót Szabó Miklós igazgató fogadta.

– Mikor végeztünk, egyezséget kötöttünk mi, 17-en arról, hogy ötévente találkozunk – mond­­ta Zoltán László rubindiplomás építész. – Jöttünk is, eleinte sokan. Volt, aki Ausztráliából, más Amerikából, Baliról. Én Algériából is hazajöttem. Aztán sajnos az évek alatt egyre kevesebben lettünk, tíz évvel ezelőtt hárman, 2012-ben már csak ketten voltunk.

Zoltán László a 98. évében jár, a közelmúltban vehette át rubindiplomáját. Szabadidejében számítógépes grafikákat készít, „lécszobrokat” fabrikál, színes bőrhulladékokból mozaikokat állít össze. Rajzaiban, akvarelljeiben fellelhető az a biztos mesterségbeli tudás, amelyet Horváth József tanár úr keze alatt sajátított el. Ezekre pedig máig szívesen emlékszik vissza.

– Nemcsak iskolánkban példátlan, de az or­­szágban is ritkaságnak számít, hogy 80 éves osztálytalálkozóra kerüljön sor – hangsúlyozta Szabó Miklós igazgató. – Nagyon megható, hogy az egykori érettségiző diák Budapestről tér vissza az alma materbe, hogy e fa­­lak között adózzon a diákévek, az elhunyt osztálytársak és tanárok emlékének.

Kapcsolódó cikkek