Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Családi programok: egy lábasnyi szeretet
A Márton-napi gyerekprogramok minden évben népszerűek Fotó: Soproni Téma-archívum

Családi programok: egy lábasnyi szeretet

| Munkatársunktól | Panoráma

Egy lábasnyi szeretet! – ez a mottója a Pro Kultúra Márton-napi programjának.

November 11-én, vasárnap már 10 órától várják a Liszt-központ előtt a soproniakat és a turistákat. Márton-napi vásárt tartanak, tartós élelmiszert gyűjtenek a Szent Márton Háznak, lesz arcfestés tollal, valamint zene és tánc. A benti programok délután kettőkor kezdődnek (ezek belépővel látogathatóak) és este hatig tartanak. A Liszt-központban fellép a Mesebolt Bábszínház, lehet kézműveskedni Benedek apó lányaival, lesz piros lábas játszóház és lúdtalpszemle, valamint kőleveskifőzde a NépmesePontban. A lampionos felvonulás a belvárosba 17 órakor indul. A különböző soproni vendéglátóhelyek is speciális libás kínálattal készülnek Márton-nap környékén, lesz gasztro-impro színház, Márton-napi mulatság, több borászat pedig újborkóstolót tart.

Mint ismert, Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. Ezek egy része a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve advent közeledtéhez kötődik, mások ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát, de Márton-napja a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”.

Kapcsolódó cikkek

Szóltak a szirénák

Szóltak a szirénák

2018. 11. 14. | P. Horváth László

Sopronban és a külső településrészeken tizennyolc úgynevezett lakossági riasztóeszköz, azaz sziréna ad katasztrófahelyzetben két percen át hangjelzést. De mi ilyenkor a teendő? – ennek járt utána lapunk.

A város lelkének ismerői

A város lelkének ismerői

2018. 11. 14. | Madarász Réka

Lenyűgözte Sopron az idegenvezetőket – a Magyar Idegenvezetők Egyesületének tagjai kétnapos szakmai tanulmányútra érkeztek városunkba. A 43 fős csoportot dr. Fodor Tamás is fogadta a városházán.