Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Búcsúzik a „mannafa”
– Valahogy úgy tekinthetünk erre a fára, mint egy idős emberre, aki már nagyon beteg, és menni készül – mondta dr. Varga Mária. Fotó: Filep István

A műszeres vizsgálatok is igazolták, hogy veszélyessé vált a magaskőris

Búcsúzik a „mannafa”

| Huszár Judit | Panoráma

El kell búcsúznunk a Lenck-villa kertjében lévő több mint százéves magaskőristől. A fa az elmúlt években teljesen elveszítette stabilitását, az egész törzse végigrepedt, ráadásul a kártevők is megtámadták. Veszélyessé vált, ezért hamarosan kivágják.

Síró gyermekre emlékeztető hangot hallhatnak, ha csendben sétálnak a Lenck-villa kertjében. Búcsúzik az épület mellett lévő több mint százéves magaskőris, vagy ahogy becézik: mannafa. Körülbelül húsz éve tört le a 25 méter magas fa északi vázága, a törzs pedig kettérepedt. – A következő években megpecsételődött a sorsa, cincérlárvák, szúbogarak, farontó gombák is beleköltöztek, teljesen elveszítette a stabilitását – mondta lapunknak dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó. – Több mint száz évig volt dísze a kertnek, javította a levegőt, árnyékot adott, gyönyörködtünk benne. De most eljött az idő, hogy elköszönjünk tőle.

A Soproni Múzeum „anyaházának” a kertje újra népszerű közpark, sok család, turista sétál itt, a Lenck-villa látogatói megpihennek a padokon. A múzeumi szakemberek szerint a kertnek lelke van, ők pedig szeretnének gondos gazdái lenni, indokolatlanul egy növényt sem vágnak ki. Ugyanakkor azt nem kockáztathatják, hogy a látogatók közül esetleg valaki megsérüljön…

– Ebben a csodálatos kertben dominánsak a kőrisek, így marad ezután is – folytatta dr. Varga Mária. – Valahogy úgy tekinthetünk erre a mannafára, mint egy idős emberre, aki már nagyon beteg, és menni készül. El kell engednünk, méltóképpen el kell búcsúznunk tőle.

A múzeumban folyamatosan gyűjtik a Lenck-villához kapcsolódó emlékeket is, számtalan régi fotót kaptak már a bejáratnál őrködő oroszlánokat ölelő soproniakról. Szívesen fogadják a magaskőrisről készült régi képeket is, szeretnének a múzeum dolgozói is megemlékezni a kert egykori díszéről.

A Lenck-villa és a kertje

Az elmúlt több mint száz évben sok eseménynek a tanúja volt a magaskőris. A Lenck-villát 1890–1892 között építtette Lenck Emil. A Soproni Baubank bukása elvitte a család vagyonának tekintélyes részét, ezért a villába herceg Schaumburg-Lippe Frigyes és felesége költözött be. 1907-ben az épületet „Sopron vármegye és Sopron sz. kir. város Régészeti Társulata” vásárolta meg múzeum céljára. 1944–1945-ben az épület komoly háborús sérüléseket szenvedett. Az 1944. december 6-i bombázáskor a Lenck-villa főépületét ugyan nem érte találat, de a magaskőris mellett bombák csapódtak be. Miután 1987-ben elköltözött innen a megyei múzeumi igazgatóság és több gyűjtemény, az épület kizárólag a néprajzosok otthona lett. 2006-ban életveszélyesnek minősítették, a kiállítást bezárták. A felújítás 2007-ben kezdődött, de hamar félbeszakadt. 2018-ban átfogó épületrekonstrukció vette kezdetét, melynek köszönhetően a villa és kertje teljesen megújult.

Kapcsolódó cikkek