Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Bővül a támogatott oltások köre

| Munkatársunktól | Panoráma

Bővülhet a kötelező és támogatott védőoltások köre.

Többek között a bárányhimlő, a hepatitisz A és a meningococcus B vírusa, a 65 év felettieknek pedig a pneumococcus elleni vakcinát ajánlják kötelezővé vagy támogatottá tenni.


Évente 28–52 ezren kapják el a bárányhimlőt, amely felnőttkorban súlyos lefolyású betegség is lehet. A járványügyi szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy a betegségen még át nem esett 16 évesek kötelező szűrését vezesse be. Ha ezzel a vérvizsgálattal igazolódik, hogy nincs meg valakinek a védettsége, akkor biztosítsák a kötelező védőoltást! Most ezt az oltást csak a szülők kérésére adják be, a szükséges két ampulla ára közel húszezer forint.
A javaslatot előkészítők ugyanakkor ajánlják a 65 év felettiek pneumococcus elleni oltását.


A kormány előtt szerepel még a B típusú meningococcus (gennyes agyhártyagyulladás) elleni vakcina támogatási javaslata is, így ennek árához 70 százalékos támogatást adnának. Az oltás egy adagja most 27–40 ezer forintba kerül, az egy évnél fiatalabbaknak négy vakcinára van szükségük ezekből.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...