Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztonságban érjen haza!

Biztonságban érjen haza!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Itt az ősz, korábban megy le a nap, iskola, edzés után egyre több gyerek megy haza sötétben. A rendőrök szerint fontos, hogy felkészítsük őket erre, és megelőzzük a baleseteket. Ennek első lépése a láthatóság.

Talán Önök is látták már azt a montázst az interneten, amikor egy kivilágított és egy világítás nélküli biciklis halad a sötét út szélén. Utóbbiból pár méter távolságról szinte semmi nem látszik. Így pedig gyakorlatilag veszélyben van az élete.

– Október 17-én kezdődött a rendőrség idei látni és látszani kampánya, amelynek pont az a célja, hogy a tipikus téli baleseteket megelőzzük – mondta Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Most elsősorban a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét hívjuk fel a láthatóságra, több helyszínen fényvisszaverő mellényeket is osztunk majd.

Az őrnagy elmondta: fontos tisztában lennünk azzal, hogy sötétben, főleg ha esik az eső, jelentősen romlanak a látási viszonyok. Ilyenkor egy sötét kabátban közlekedő gyalogost vagy kivilágítatlan biciklist sokkal később észlelnek az autóvezetők. Ráadásul a csúszós úton a féktávolság is megnő.

– Nagyon hasznos, ha a gyerekek kabátjára fényvisszaverő matricákat teszünk – hangsúlyozta Babella-Lukács Katalin. – Ilyenkor még fokozottabban győződjünk meg arról, hogy a gyalogátkelőnél megadják-e az autósok az elsőbbséget. A kerékpárok világítását minden indulás előtt ellenőrizzük. A fényvisszaverő mellény ugyan csak lakott területen kívül kötelező, de sötétben városban is érdemes felvenni. Lehet, hogy nem a legdivatosabb, de sokszor életmentő. Ennél több érv pedig nem szükséges.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...