Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Biztonságban az online térben

| Huszár Judit | Panoráma

Közelegnek az ünnepek, ráadásul most a személyes kapcsolatok csökkentése miatt is egyre többen vásárolnak online. Fontos, hogy az internetes üzletkötéseknél is legyünk előrelátóak, ha valami túl olcsó, az legyen gyanús!

Évről évre egyre többen rendelik meg az internetről a karácsonyi ajándékokat – sok tízezer forintos telefonok, informatikai, digitális eszközök, könyvek, játékok gyakran kerülnek ilyenkor a virtuális kosarakba. De hogy a fa alá odakerülnek-e, illetve az kerül-e oda, amit szeretnénk, az már más kérdés… És persze óriási csalódás, ha a gondosan megválasztott, tízezrekért megvásárolt ajándék gagyi… 

– Mindenképp legyen gyanús, ha valami túl olcsó! – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Pár éve azért tett nálunk feljelentést egy hölgy, mert a drága okostelefon helyett, amit megrendelt az interneten, egy kalocsai mintás fél csempe volt a dobozban. Több tízezer forintot bukott így.

A szakember szerint, ha az interneten rendelünk, akkor elsősorban a működő nagyáruházak webes felületeiről válogassunk! Ha mégis magánszemélytől vásárolunk, akkor kérjünk előtte fotót a termékről, illetve jótállási jegyet!

– Fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot az eladóval, ha pedig nem tesz eleget ezeknek a kéréseinknek, akkor ne vegyük meg a terméket! – tette hozzá az őrnagy. – Számtalan külföldi webáruház is működik, amely sokszor szintén „gyanúsan” olcsón adja a termékeket. Itt minden esetben olvassuk el az apró betűs részeket, sokszor ugyanis ott van elrejtve az igazság.

Jelen sorok írója például egy karácsonyi csillagos égősorral díszített sátor helyett csak az égősort kapta meg. Bár a képen és a leírásban is sátorról volt szó, de az egyik apró betűs részben el volt rejtve az „only the light” (csak a világítás) szófordulat… A végére még két tanács: amikor csak lehetséges, akkor ne utaljunk előre! A számlát és a garanciára vonatkozó papírokat pedig mindig őrizzük meg! Sokat tehetünk így azért, hogy ne a bosszúságokról szóljon az ünnep. 

Kapcsolódó cikkek