Bírsággal csalnak

| Cziráki Viktória

Olvasónk Hollandiában postára adott ajánlott levélből értesült arról, hogy megbüntették, mert nem fizetett a parkolásért egy római utcában. A hivatalosnak tűnő levéllel valószínűleg csalók próbálnak pénzt kicsikarni.

Egy külföldi biztosításközvetítéssel foglalkozó soproni vállalkozás nevére Hollandiából érkezett a közelmúltban egy nemzetközi tértivevényes, hivatalosnak tűnő levél. – Azt írják a levélben, Rómában parkoltam a kocsimmal, és nem fizettem ki a díjat, ezért 116 euróra megbüntetnek – mondta lapunknak Varga Béláné, a vállalkozás tulajdonosa. – Mivel a közelmúltban jártam Olaszországban, és a levél teljesen valódinak tűnik, elsőre el is hittem, hogy vétettem. Stimmelt a rendszám, a cégem neve és a postacím is. Aztán feltűnt, hogy azzal a kocsival, melyre a bírság vonatkozik, a büntetés idején még nem járhattam Rómában, ráadásul az autó típusa sem egyezett az enyémmel. A kocsim januárban volt egyéves, annyi kilométer sincs benne, hogy Rómából megfordulhattam volna. 

A levél tértivevényes, ajánlott küldeményként érkezett, rajta Róma önkormányzatának fejléce, pecsét, aláírás. Teljesen hivatalosnak tűnik, még egy QR-kód is van rajta, melyet beolvasva egy szintén meggyőző honlapon ugyanarról tájékoztatják a címzettet: fizetnie kell. – Valószínűleg egy nemzetközi csalással állunk szemben, melyet a gyanútlan ember vélhetően ki is fizet – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Sajnos nem ritka, hogy hivatalos szolgáltató vagy hatóság nevével élnek vissza. Az emberek többsége nem szeret ilyeneknek tartozni, ezért hajlamos bedőlni a csalásnak.

A főelőadó hozzátette, szerencsés, hogy a címzett szemfüles volt. – Ha tilos helyen parkoltam, vagy nem fizettem ott helyben, a kocsin találni kell valamilyen arra utaló jelet, hogy megbírságoltak. Ha büntetésről kapunk levelet, fotónak kell igazolnia, hogy jogos a bírság. Ezen szerepelnie kell a rendszámnak jól olvashatóan, és a táblának, ami a bírság jogosságát jelzi. Ha nincs ilyen bizonyíték, akkor nem vagyunk kötelesek fizetni! Csalás gyanúja esetén tegyünk feljelentést!

Teljes verzió