Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bearanyozott vendéglátó iskola
A vendéglátós diákok a külső gyakorlati helyek mellett az iskola tankonyhájában szerzik meg a szakmai ismereteket – hangsúlyozta Sterbenz László igazgató

Bearanyozott vendéglátó iskola

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

Az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium harmadik tanéve tagintézménye a Soproni Szakképzési Centrumnak, az iskolában 26 nappali tagozatos osztályban több mint 400 diák tanul.


– Tavaly rendezvényekkel és nagyszerű versenyeredményekkel ünnepeltük az iskola ötvenedik, „arany” tanévét. 1967-től folyik intézményünkben középfokú vendéglátóipari képzés, akkor öt ilyen iskola volt az országban, ma már több mint ötven – tudtuk meg Sterbenz Lászlótól, a vendéglátó szakképző iskola igazgatójától.


– A célunk azóta is változatlan: minőségben benn maradni az első ötben – szerencsére diákjaink érmes helyezéseikkel rendszeresen igazolják elvárásainkat a megmérettetéseken.

Sterbenz László
Az iskola nevének megfelelően három szakmaterületen folyik az oktatás: vendéglátóipar ágazaton a vendéglátásszervező szak szakgimnáziumi formában (4+1 év), a pincér, szakács, cukrász pedig szakközépiskolai rendszerben (3+2 év) történik. Az idegenforgalmi ágazatban a turisztikai képzés szakgimnáziumi rendszerű, míg a kereskedelmi tagozaton az eladókat szakközépiskolai formában oktatják. Emellett lényeges a felnőttoktatás, és a speciális nevelési igényű gyerekeket is fogadják.


– Úgy érzem, nagy erősségünk, hogy a szakmai tanáraink hajdan iskolánk tanulói voltak – tette hozzá Sterbenz László –, ez szép hagyománynak tűnik, és a folyamatosságot is megteremti. A belső, iskolai tankonyhák mellett nagy segítség számunkra a külső gyakorlati helyek segítő- és befogadókészsége: számos étteremmel, szállodával állunk kapcsolatban, ahol diákjaink tanulószerződéssel dolgoznak.


Az iskola utoljára 2000-ben esett át felújításon, ekkor készült a tornaterem, több tanterem és az új tankonyhák, de a kisebb átalakítások, szépítések, a technikai és tárgyi feltételek biztosítása folyamatosak a szakképzési centrumnak köszönhetően. Pályázat keretében valósul meg az iskola energetikai korszerűsítése, napelemek is kerültek a tetőre. Jelenleg egy idegen nyelv tanítását célzó pályázat kapcsán tíz csoportban folyhat az idegen nyelvi képzés, valamint két termet is felszerelnek, többek között számítógépekkel és a legkorszerűbb e-learninggel.

Ahogy a Gárdonyi iskola, úgy a vendéglátó szakképző épülete is az Isteni Megváltó Leányai rend tulajdonában volt; 1922-től a Női Felsőkereskedelmi Iskolát működtettek itt. A rend erőszakos feloszlatása után kereskedelmi képzés kapott helyet az épületben, majd 1967-ben két osztállyal megindult a középfokú vendéglátóipari képzés. 1997-től elkezdődött a vendéglátó és az idegenforgalmi technikusok képzése, majd 2000-ben – a József Attila Kereskedelmi és Postaforgalmi Szakközépiskola és Szakképző megszűnése miatt – az iskolához került a kereskedelmi szakmunkások képzése is.


Kirchknopf Petra 12.b

A legpozitívabb tapasztalatom az iskoláról a tanárokkal kapcsolatos: nagyon szeretem őket, segítőkészek, jól tanítanak, nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ilyen magas az intézmény szakmai színvonala. Tanáraink jóindulatának és segítőkészségének köszönhető az is, hogy az osztályunk ilyen magas létszámmal – 29-en vagyunk – eljutott az érettségiig. Jó és összetartó az osztályunk és az iskola közössége, nálunk nincsen ellenségeskedés, „vérre menő” rivalizálás az osztályok között. Idén a nemzetközi Gundel-versenyre készülök, jövőre pedig a nem hivatalos országos bajnokságra, a Schnitta-versenyre szeretnék eljutni, amit az elmúlt tanévben iskolám csapata nyert meg.


Kapcsolódó cikkek