Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barátságban  a zsidó néppel

Barátságban a zsidó néppel

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az országos Magyar–Izraeli Ba­­rá­­ti Kör városi szervezeteként te­­vékenykedik a Soproni Ma­­gyar–­­Izraeli Baráti Kör.

– Részben a nagyobb, országos rendezvényekhez csatlakozunk, részben pedig önállóan, emléknapokhoz kapcsolódóan tartunk Sopronban kisebb megemlékezéseket – mondta el a kör tevékenységéről Stubenvoll András elnök. Az Iz­­rael állammal és a zsidó néppel szimpatizáló baráti kör 2008-ban alakult, 10–12 ember részvételével. – 2011-ben Izrael-napot szerveztünk, melyre az akkori nagykövetasszony, Aliza Bin-Noun is eljött. Ellátogatott az egyetemre és felkereste a polgármestert is.

A Soproni Magyar–Izraeli Ba­­­­ráti Kör szervezte például az Au­­schwitz-albumot is a Liszt-köz­­­­pontban. A vándorkiállítás­hoz kapcsolódó tárlatvezetést he­­lyi diákok végezték, ők meséltek társaiknak a múlt szörnyűségeiről. – Nagyon sok munkánk volt ebben a kiállításban, hiszen a diákokat egyenként fel kellett készítenünk, ami hónapokba telt, de sokan látogatták a rendezvényt, nagy sikerrel zárult.

Stubenvoll András a papréti holokauszt emlékműnél Fotó: Németh Péter

2016-ban a holokauszt áldozataira emlékeztek, az eseményre Németországból is érkeztek érintettek Sopronba. Menetelés az életért címmel olyan német náci tisztek leszármazottai jöttek el, akik így demonstrálták bocsánatkérésüket őseik bűneiért. – Ez­­zel szerettek volna törleszteni, és együttérzésüket fejezték így ki. A rendezvény szervezésében a baráti kör is részt vett, ekkor vált számomra világossá, milyen széles társadalmi réteget érint a holokauszt. Családok szakadtak szét és szóródtak szét a világban, de a rendezvényre volt, aki Amerikából tért haza, így nagy találkozások születtek – tette hoz­­zá az elnök.

Tárkányi Sándor El­­­feledett sop­­­­­­roniak című kötetének megjelentetésében is közreműködött a baráti kör. A soproni deportált, szétszakított családokról szóló könyvhöz kiállítás is kapcsolódott az Új utcában. Eredetileg időszakos kiállításnak indult, de a látogatottsága olyan nagy lett, hogy rövidesen kibővítve, állandó tárlatként nyílik meg újra.

Kapcsolódó cikkek