Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bánffy 150 konferencia
Dr. Tóth Imre múzeumigazgató Bánffy Miklós (kül)politikai magányossága címmel tartott előadást. Fotó: Pluzsik Tamás

Bánffy 150 konferencia

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Gróf Bánffy Miklós születésének 150. évfordulója alkalmából konferenciát rendezett a felújított és hamarosan látogatható Múzeumnegyed központi helyiségében a Soproni Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat.

– A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége néhány évvel ezelőtt meghirdette a Magyar Géniusz Programot. Ennek keretében azt tűzte ki céljául, hogy a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségek közül minél többet bemutasson a nagyközönségnek – kezdte dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – A mostani konferencia azzal a gróf Bánffy Miklóssal foglalkozik, akivel szemben, úgy gondolom, vannak adósságaink, hisz külügyminiszterként a soproni és Sopron környéki népszavazást előkészítő tárgyalások egyik meghatározó szereplője volt.


A résztvevőket és az előadókat dr. Farkas Ciprián köszöntötte. – Sopron a tekintetben is szerencsés, hogy nem vált áldozatává a trianoni békediktátumnak. Ezt azonban nem adták ingyen, ezért meg kellett küzdeni fegyverrel a nyugat-dunántúli felkelés során, illetve a tárgyalóasztal mellett – hangsúlyozta a polgármester. – Ez utóbbiban volt óriási szerepe gróf Bánffy Miklósnak, aki a kritikus időszakban a magyar külügyet irányította, aki szívesen fogadott személy volt a nyugat-európai politikai körökben, aki gróf Bethlen István kormányfővel együtt egy elszigetelt országot vezetett be az új európai rendbe.

Az első előadást ifj. dr. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatóhelyettese tartotta A Bánffy család és Bánffy Miklós gróf a dualista korszak politikai életében címmel. Az előadók között ott volt dr. Maczó Ferenc történész, az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja, dr. Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ intézetvezetője, dr. Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, akadémikus és természetesen házigazdaként dr. Tóth Imre, aki Bánffy Miklós (kül)politikai magányossága címmel tartotta meg konferenciazáró előadását.


Kapcsolódó cikkek