Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bamakói élményvadászat
A Dorko Sopron Bamako Team tagjai: Rigler Zsolt, Wild Mátyás, Wild Petra Fotó: Griechisch Tamás

Bamakói élményvadászat

| Köves Andrea | Panoráma

Életre szóló kaland, felejthetetlen közösségi élmény, egyben izgalmas önismereti utazás: mindezt nyújtja a Budapest–Bamako Rally – vallják a Dorko Sopron Bamako Team tagjai.

15 éves múltra tekint vissza a veszélyes tájékozódási rali. A túrán nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségére számíthat. A napokban startoló rali minden eddiginél izgalmasabb és hosszabb, összesen 8200 kilométeres lesz. A Budapestről induló csapatok Európát keresztülszelve érkeznek meg Marrakeshbe, ahonnan indul az igazi afrikai megmérettetés. A történetében először halad át Guineán a mezőny, a cél pedig földünk egyik legszegényebb országa, a polgárháborúból ébredező Sierra Leone. 

– Túl vagyunk az ajánlott védőoltás-sorozatokon, már szinte mindent összepakoltunk, a terepjárónk pedig a lehető legjobb állapotban várja a közelgő indulást – mesélte izgatottan Wild Petra, a trió egyik tagja. – A párom, Rigler Zsolt 2013-ban már átszelte Nyugat-Afrikát, akkor végzetesen beleszeretett ebbe a kalandba. Annyit mesélt róla, hogy tavaly elhatároztuk: idén közösen vágunk neki a közel háromhetes útnak, harmadikként a testvérem, Matyi csatlakozott hozzánk. A négy kategória közül mi a túracsoportban indulunk, így nem az idővel „harcolunk”, hanem a természeti erők kiszámíthatatlanságával. Éppen ezért viszünk benzineskannát, ivóvizet, gondosan összeállított útipatikát, az ennivaló alapja a sok konzerv, no és a kekszek, ropik, mert Afrikában szinte elkerülhetetlen az egy–két napos gyomorprobléma.

Petráék korábban indulnak a budapesti rajtnál, hogy nagy álmukat valóra váltsák: felkeressék Casablancát a mezőny közös, marrakeshi indulása előtt.

A rali jótékonysági célt is szolgál: az összegyűjtött pénzadományból Szenegál egy eldugott kis falucskájában tiszta vezetékes ivóvízrendszert szeretnének kiépíteni, Sierra Leonéban pedig kétezer gyorsan növő gyümölcsfát ültetni. A soproni csapat tanszereket is gyűjtött, amellyel afrikai iskolákat támogat.

Kapcsolódó cikkek