Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az orsolyiták 270 éve

Iskolák az alapoktól a felsőfokig

Az orsolyiták 270 éve

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Új sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

– Mondhatjuk, hogy intézményünkben 270 éve megszakítás nélkül folyik a magas színvonalú oktató–nevelő munka – mondta el dr. Kovács András igazgató. – Iskolánk a soproni régió egyetlen katolikus oktatási intézménye, és az egyetlen, amely 12 évfolyamon működik. Amióta hozzánk tartozik a volt Szent Margit-óvoda is, 3-tól 18 éves korig várjuk a gyerekeket.


Az intézmény elsődleges célja a fennállása csaknem három évszázada alatt változatlan: a katolikus konzervatív értékrend szerint biztosítják a diákok alsó- és középfokú oktatását–nevelését mindhárom tagozaton: általános iskolában, valamint a 4 és a 8 osztályos gimnáziumban. Kiemelten népszerű az iskola nyolcosztályos gimnáziumi képzése, ahová 5. osztálytól várják a kisdiákokat német–matematika, illetve angol–matematika tagozatra; itt kuriózum, hogy a gyerekek előbb a latin örökséggel, majd a latin nyelv alapjaival ismerkednek meg. A hagyományos négy évfolyamos gimnáziumban a diákok emelt óraszámban tanulják a matematikát és az idegen nyelvet. Nagyon népszerűek az iskolában a természettudományos tantárgyak, ezt bizonyítják az elért sikerek is biológiából, fizikából, kémiából vagy robotikából.

Az iskola népszerűségét jelzi, hogy egy évtized alatt 350-nel több gyerek kezdte meg a tanévet az intézményben – hangsúlyozta dr. Kovács András igazgató
– Az itt érettségizett diákjaink 90 százaléka minden évben főiskolán vagy egyetemen folytatja tanulmányait hazai és ausztriai felsőoktatási intézményekben – tette hozzá dr. Kovács András. – Elkötelezett tanárkollégáim és főállású iskolalelkészünk segíti diákjaink lelki gyarapodását is.
Az elmúlt években elindult és még most is zajló beruházásokkal méltó körülményeket igyekeznek teremteni az itt folyó munkához. –  A 275. jubileumra – 2022-re – nemcsak régi fényét nyeri vissza iskolánk, de a modern kori kihívásoknak is igyekszünk megfelelni – zárta az igazgató. – Tavasszal elkezdődik az Orsolya téri épületben a tornaterem- és aulabővítés, megvalósul a burkolatcsere, a Horváth-házi épületben korszerű konyhát és étterembővítést tervezünk, majd pedig az eredeti kialakításhoz hasonlóan szeretnénk egy színháztermet létrehozni.

Benyovszky Pál 12.ag: – Elég sok ideje, nyolc éve járok ebbe az iskolába, megszoktam, megszerettem a környezetet, otthon vagyok itt. Az osztályunk is összeszokott, jó közösséggé vált ezek alatt az évek alatt. Ez a nyolc év  elég hosszú idő volt ahhoz, hogy sok emberrel összebarátkozzam, és mindenkiben fel tudjam fedezni a jó tulajdonságait. Számomra a közösség ereje nagyon fontos.


A Szent Orsolya Rend soproni tagjai 1747 szeptemberében nyitották meg iskolájukat, ahol az évszázadok alatt működött elemi, polgári leány-, ipariskola, leánygimnázium, mezőgazdasági leány középiskola, valamint elemi és polgári iskolai tanítóképző. 1948-ban a nővéreket Vácra szállították, az iskolát pedig államosították, mely 1991-ig nyolcosztályos iskolaként működött. Magas színvonalú oktatás folyt az előbb Orsolya téri, majd – a Petőfi téri iskola hozzácsatolásával –  a Belvárosi Általános Iskolában. 1991. július 1-jén az iskolát és a Horváth-házat az önkormányzat újra a Szent Orsolya Rend használatába, rá egy évre tulajdonába adta vissza. 1991 szeptemberétől „üzemel” a kollégium is, majd 1992-től elindult a nyolcosztályos, 1994 szeptemberétől pedig a négy évfolyamos gimnáziumi képzés is.

Kapcsolódó cikkek