Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az internetes ismerkedés veszélyei

Az internetes ismerkedés veszélyei

| Cziráki Viktória | Panoráma

Fiatal lányok soha ne menjenek el idegennel kettesben első randira egy üres lakásba! Győződjenek meg arról is, hogy a férfi tényleg az-e, akinek kiadja magát! – figyelmeztet a szakember.

Az internetes ismerkedés főleg a tinik szokása, amelynek veszélyeire fel kell hívni a figyelmüket. Vannak kifejezetten párkeresésre létrehozott applikációk, melyek segítségével bárki bármilyen profil mögé „bújva” ismerkedhet, kezdeményezhet randit. – Interneten kezdődő kap­­­­csolat esetén az első találkozásig nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy az ideálisnak tűnő partner valóban az, akinek kiadja magát. A tini lányok legyenek óvatosak az ilyen ismerkedés során! – figyelmeztet Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Sajnos előfordult olyan eset, hogy idősebb férfi hamis profillal próbálkozott fiatal lányokat el­­csábítani.

A fiataloknak érdemes néhány biztonsági szabályt betartani, ha olyasvalakivel mennek randizni, akit személyesen még soha se láttak. A szülők mindig tudjanak arról, hogy a gyermek hova megy, kivel, és várhatóan mikor ér haza. Ha lehet, vigyen telefont magával, nem azért, hogy percenként ellenőrizhessük, hanem hogy baj esetén segítséget tudjon kérni!

– Jó, ha a találkozásra első alkalommal nyilvános helyen, kávézóban vagy egy forgalmasabb helyen kerül sor, sose menjen fiatal lány egy idegen lakásba, főként olyannal, akit nem ismer! – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Az is hasznos lehet, ha egy ismerőst kér meg a lány, hogy kísérje el.

A főelőadó beszélt arról is, hogy időről időre felreppennek hírek arról, hogy szórakozóhelyeken bódító anyagot csempésznek lányok italába azzal a szándékkal, hogy ezáltal szexuális kapcsolatra vehessék rá őket. – Kizártnak tartom, hogy a szórakozóhely tulajdonosa vagy pultosa ilyen bűncselekményt követne el, hiszen ezzel saját magát keverné veszélybe – mondta a szakember. – Azt már nem lehet ilyen biztosan kijelenteni, hogy a baráti társaságból valaki vagy egy idegen ne követhetné el ugyanezt. Korábban volt rá példa, hogy egy idősebb osztrák férfi kábított el egy magyar fiatal lányt. Az ő akcióját sajnos senki nem akadályozta meg, és a lány számára is csak másnap vált világossá, mit követtek el ellene. Érdemes tehát ébernek lenni, de nem a diszkó alkalmazottai, hanem az ott jelenlévők miatt.

Kapcsolódó cikkek