Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az internet nem játék!
Nem bizonyított az összefüggés a Kék Bálna nevű játék és a halálesetek között Fotó: Illusztráció

Rendőrségi sorozat

Az internet nem játék!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Kék Bálna elnevezéssel internetes „játék” kerget öngyilkosságba tinédzsereket – kapott szárnyra az utóbbi hetekben a hír. Egyelőre azonban nem találtak hivatalos bizonyítékot a csoport létezésére.

A tiniket öngyilkosságra buzdító netes oldalakról sok cikk jelent meg az elmúlt hónapokban. A Kék Bálna-ügy Oroszországból indult 2016-ban, ahonnan olyan beszámolók is érkeztek már, hogy több mint száz fiatal halálát okozták az öngyilkosságra buzdító oldalak. Ezt egyelőre nem sikerült bizonyítani, persze nem is könnyű. Oroszországból lassan Európába is be­­gyűrűzött a pánik, Lengyelországban, majd Magyarországon is összefüggéseket véltek felfedezni tinédzserek által elkövetett öngyilkosságok és internetes szekták között. 

A Kék Bálna (angolul: Blue Whale) egy állítólagos internetes játék és a folyományaként megfigyelhető jelenség, illetve internetes visszaélés-sorozat, amely feltételezések szerint több tinédzser halálát okozta Orosz­­országban és más országokban is. A beszámolók szerint a „játékban” résztvevőknek különféle feladatokat kell végrehaj­­taniuk, melyek végül öngyilkossághoz vezethetnek.

A visszaélés nagy visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban is, bár a jelenséggel kapcsolatos források igen ellentmondásosak. A Kék Bálna létezése egyelőre nem nyert megbízható igazolást, eddig nem sikerült egyértelmű kapcsolatot feltárni konkrét öngyilkossági esetek és a Kék Bálna vagy hozzá hasonló megmozdulások között. – A pá­­nik­­kel­­tő cikkek tartalma nagyrészt igazolhatatlan, viszont közvetetten elősegítheti hasonló esetek megtörténtét – mondta el Ba­­bel­­láné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési fő­­előadó. – Ezen cikkek miatt sajnos nagyobb az esélye annak is, hogy az öngyilkosság gondolatával foglalkozók a hírek hatására szakszerű segítség helyett az internet „sötét bugyraiban” kezdjenek el megoldást keresni a problémájukra. A szülőknek azt javaslom, a tinédzserkorú gyerekekre fokozottan figyeljenek, álljanak mellettük, beszélgessenek velük sokat, hiszen ebben az életkorban a legsérülékenyebb a gyermek, kamaszként nagyobb az esély öngyilkosság elkövetésére!

A rendőrség hivatalos állásfoglalása szerint Magyarországon nem történt olyan konkrét eset, amely köthető lenne a Kék Bálnához. Babelláné Lukács Katalin elmondása szerint Sopronban és környékén nem találkoztak ha­­sonló történéssel.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...