Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az emberek szolgálatában
Dr. Lőcze Lajosné Fotó: Németh Péter

Az emberek szolgálatában

| Madarász Réka | Panoráma

Lőcze Lajosnénak gyógyszerészként az a hitvallása, hogy a patika egészségügyi intézmény, ahol az embereket azzal látják el, amire szükségük van – nem feltétlenül gyógyszerrel, hanem jó tanáccsal vagy egyszerűen egy kedves szóval.

Már gimnazista korában magával ragadta dr. Lőcze Lajosnét a patika bensőséges hangulata, és ez meghatározta az egész életét. Mestere, Horváth Dénes a szakma csínját-bínját megtanította neki, amit ő oktatóként többek között szakmai továbbképzéseken adott tovább. Mária gyógyszertár-vezetőként kezdte a pályafutását Rábacsécsényben, majd családjával együtt hazaköltözött Sopronba. 

– A város gyógyszerészeinek összefogásával és az önkormányzat támogatásával ’96-ban sikerült megvásárolnom a Király patikát. Ez akkoriban nagy merészségnek tűnt, de végül is megérte – mesélte Mária. – Azóta folyamatosan építkezem. Az járta rólam, hogy olyan vagyok, mint Petrocelli, aki sosem fejezi be, amit elkezdett, de élveztem a felújítás minden egyes pillanatát.

Lelkes kollégái mindvégig kitartottak vezetőjük mellett, aki szakmai téren ragaszkodik a rendhez és az áttekinthetőséghez, viszont fontos számára a családias hangulat is. Szereti tudni, ki hogyan él. Erről a munkahelyről még senki sem távozott azért, mert nem érezte jól magát, sőt még a nyugdíjasok is rendszeresen visszajárnak.

– Az évek során nagy segítség volt számomra a város összetartó szakmai közössége és a családom által biztosított stabil háttér – tette hozzá. – A lányom szakasszisztensként velem dolgozik, az ő 26 éves fia pedig gyógyszerésznek tanul. Remélem, ő lesz majd az utódom.

Mária édesanyja 100 évig élt, az utolsó három és fél évben testvéreivel és sógornőjével ápolták. A gyógyszerész azóta rövidített munkaidőben dolgozik, ha teheti, dédunokájával, Samuval foglalkozik, aki az ő és férje szeme fénye.

Az ajánló: Dr. Lőcze Lajosnét dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz ajánlotta Hétköznapi hős című rovatunkba születésnapja alkalmából. A kolléganő szerint egészen kivételes Mária testi-szellemi aktivitása, és az, ahogy nem lankadó lelkesedéssel néz szembe még mindig a szakmai kihívásokkal.

Kapcsolódó cikkek