Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az  altemplom is elkészült

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Az altemplom is elkészült

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

öbb évtized és több plébános tervei után 2013 pünkösdjén letették a Lövérekben az új Szent Margit-templom alapját, másnap, május 21-én a földmunkagépek is felvonultak: elkezdődött a munka. 2014. augusztus 30-án Báthory Tibor Gábor műszaki ellenőr beszámolójában bejelentette az építkezés befejezését: az új építmény 600 négyzetméteren, három szinten, 300 fős templomtérrel, 150 fős karzattal és urnahelyek kialakítására alkalmas altemplommal hivatott szolgálni Istent. A domboldal tetejében, a Panoráma úton 15 parkolóhelyet is létesítettek. 2015. március 1-jén pedig dr. Pá­­pai Lajos megyéspüspök felszentelte, így hivatalosan is átadta rendeltetésének az új Szent Margit-tem­­plomot.


– A templom felszentelése után két évvel elkészült az altemplom is, ren­­del­­­­­­­­ke­­zünk szak­­ha­tó­sá­gi en­­­­­­­­­gedélyekkel is. Az 1. ütemben 742 ur­­na­­fül­­két alakítottunk ki itt, terveink szerint júniustól elindulhat a megváltás – tudtuk meg Marics István plébánostól. – Egy-két finomítást még meg kell, kellett tennünk a templombelsőben. A szentély bútorzatát kiegészítettük: hat új széket készíttettünk a ministránsoknak, illetve a meglévőknek támlát tetettünk, lett egy egy- és egy kétszemélyes térdeplőnk és egy előkészítő asztalkánk is. Húsvét előtt elkészült a templom és a parkoló között a lépcsős út az eddigi rámpás helyett. A ke­­resztúti stációk fémkeretét fára cseréljük, az ambó felső részét szeretnénk márványból kialakíttatni a mostani acél helyett.


A munka korántsem ért véget a plébánia területén: terveznek két új hirdetőtáblát a templomon kívülre, majd a plébániaépület – a régi templom – ta­­­­­ta­­ro­­zá­­sá­­nak szeretnének ne­­­­ki­­látni. Szükségessé vált a villamoshálózat felújítása és a belső termek festése is. – Az altemplom 2. ütem­­tervében a külső falak mentén is urnafülkéket alakíttatunk ki, valamint egy kolumbáriumot és egy feszületet helyezünk el az altemplomban – tette hozzá Marics István. – A lelki üzenetre is nagy hangsúlyt fektetünk: megújul a honlapunk és készül a plébániai Facebook-oldal is.


Marics István 2016 novembere óta a Szent Margit-templom plébánosa

A bősárkányi származású lelkész gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte, 1998-ban kezdte el a győri szemináriumban teológiai tanulmányait, 2004-ben szentelték áldozópappá. Ezt követően 1 hónapig a soproni Szent István-templomban, majd két évig Bükön volt káplán. Ezt követően négy évig Peresznye plébánosa lett – mellette szolgálta Répcevis, Gyalóka és Szakony katolikus híveit is –, közben két évig kerületi esperes is volt. 2010-ben a Győri Hittudományi Főiskolára hívta Pápai Lajos megyéspüspök lelki igazgatónak és teológiai tanárnak, 2013-ban kinevezte a győri székesegyház plébánosának. Ugyanezen év őszétől a püspökség irodaigazgató-helyettese lett, 2015-től püspöki irodaigazgató. Elvégezte a kántor- és karnagyképzőt, tanult klasszikus zenét.

Kapcsolódó cikkek