Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az állat nem játék!

| Köves Andrea | Panoráma

Húsvétkor sok szülő szeretné megörvendeztetni gyerekét élő nyúllal. A szakember arra figyelmeztet, hogy csak akkor döntsünk így, ha előtte alaposan felkészültünk a nyuszitartásra!

A soproni Bokor Dóra 2007 óta foglalkozik törpenyulak tenyésztésével, naponta sok időt fordít állatai gondozására, etetésére, tisztán tartására. Sok örömet okoz számára kedvességük, ragaszkodásuk, finom puha szőrük simogatása. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a vásárlás előtt a leendő gazda jól gondolja végig: képes-e a felelősségteljes állattartásra, hiszen egy sok törődést igénylő élőlényt visz haza. Dóra az új gazdikat sokrétű útmutatóval látja el, amelyben mindent leír a nyúltartáshoz szükséges tartozékokról, az állatok elhelyezéséről, beszoktatásáról, etetéséről, itatásáról, az oltásairól.

– A nyuszik egészsége szempontjából nagyon hangsúlyos a helyes táplálás – emelte ki dr. Licskay Tímea egzotikusállat-gyógyász szakállatorvos-jelölt. – Az etetésnél kifejezetten fontos a rostbevitel. A nyúl fő tápláléka a széna, tápból pedig olyat kapjon, amiben nincsenek magok. Zöldséget és gyümölcsöt csak elenyésző mennyiségben adjunk. A magok és gyümölcsök könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, emiatt gáz képződik a bélcsatornában, ami fájdalommal járhat, reflexes bélleállás következhet be, illetve a folyamatosan növő fogakat sem koptatja kellő mértékben.

A nyulak vérzéses betegségének 1-es és 2-es szerotípusa ellen, illetve a szúnyogok által terjesztett myxomatózis ellen kell évente oltani, idén megjelent egy új vakcina, amely mindhármat kombinálja. Az ivartalanítás a nőstényeknek és a bakoknak is ajánlott. A bakok ennek hiányában agresszívekké válhatnak, jelölgetnek, a nőstények pedig hajlamosabbak méhvérzésre és méhdaganatok kialakulására.

A szakember tapasztalatai szerint a nyusziknál nagyon gyakoriak a fogászati rendellenességek, amelyek többnyire a rossz étrendből fakadnak, és hosszú távon nagyon veszélyesek. Ha valaki nyálzást, fogyást, könnyezést, étvágytalanságot, levertséget tapasztal az állatnál, vagy kevesebb bélsár ürítését, azonnal forduljon állatorvoshoz. Fogászati vagy étrendi probléma miatt a bélelzáródás is gyakori, és nem ritkák a húgyúti problémák sem.


Kapcsolódó cikkek