Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az alkohol is veszélyes drog!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Szinte nem múlik el úgy hét, hogy ne hallanánk olyan balesetről, amely a fiatalok hétvégi alkoholfogyasztásához köthető. 18 év alattinak nem szabad alkoholt eladni, de a törvény kijátszható.

– 18 év alattinak tilos alkoholos italt eladni. Tehát ilyen esetben a törvény nem a fogyasztást, hanem a forgalmazást bünteti – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Azonban ez kijátszható, hiszen ha a diszkóban az egyetlen nagykorú megveszi az italt, amit aztán az egész fiatalkorú asztaltársaság együtt iszik meg, sajnos senki nem vonható felelősségre.  

Az ittas gyerek a tettei következményeit nem tudja pontosan felmérni, és esetleg olyan meggondolatlan dolgokba megy bele, amibe józanul nem. Például részegen vezet, vagy ha maga is ivott, könnyebben beül az ittasan vezető barátja mellé az autóba. Fontos tudni, hogy a legtöbb halálesetet okozó „drog” az alkohol. – Majdnem egy évig néztem rendszeresen az országos kimutatást arról, hogy telik-e el hét diszkóbaleset nélkül, de azt kellett tapasztalnom, hogy sajnos nem nagyon van rá példa – tette hozzá az őrnagy. – Ezen balesetek nem mind halálosak, de még így is túl sok. Viszont az figyelemre méltó, hogy a sérültek vagy áldozatok szinte kivétel nélkül fiatalok. A szülőknek komoly felelősségük van abban, hogy a fiatalkorú fiuk vagy lányuk iszik-e alkoholt. A megelőzéssel a balesetek elkerülhetőek lennének.

Kapcsolódó cikkek