Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az alapítóra emlékeztek
Flandorffer Ignác Szent Mihály-temetőben lévő síremlékét az önkormányzat támogatásával újíttatta fel a Soproni Városszépítő Egyesület Fotó: Griechisch Tamás

Összefogással újították fel Flandorffer Ignác síremlékét

Az alapítóra emlékeztek

| P. Horváth László | Panoráma

Az önkormányzat és a Soproni Városszépítő Egyesület összefogásának köszönhetően avatták fel Flandorffer Ignác felújított síremlékét. Ugyanezen a napon konferenciát is rendeztek az egyesület alapítójára emlékezve.

– Még 2011-ben, amikor a Kossuth Lajos utcában felavattuk lovag Kőmáli Flandorffer Ignác mellszobát, merült fel a gondolat, hogy tegyük rendbe a Szent Mihály-temetőben lévő síremléket – mondta dr. Józan Tibor, az egyesület elnöke. – Nagy adósságot törlesztünk tehát most, amikor felavathatjuk a Soproni Városszépítő Egyesület alapítójának felújított sírhelyét. A törekvéseinket mindvégig támogatta az önkormányzat.

Dr. Farkas Ciprián polgármester hozzátette: az 1869-ben Flandorffer Ignác alapította Soproni Városszépítő Egyesület városunk legrégebbi, polgári értelemben vett civil szervezete. Célkitűzéseiknek mind a mai napig töretlen lendülettel tesznek eleget. Ezek pedig: Sopron szépítése, a város szeretetének ápolása, a városfejlesztő erők összefogása. Azért is fontos a mostani síremlékavatás, hiszen nemcsak a nagy elődök szellemiségét kell az utókornak megőriznie, hanem a tárgyi emlékeket is.

A polgármester a jelenre utalva elmondta, most rég nem látott jelentőségű fejlesztéseknek lehetünk aktív részesei. Ilyen mértékű fejlődés városunkban csak a kiegyezés utáni időszakban volt tapasztalható. Olyan pályán van a város, ami ténylegesen Flandorffer Ignác korát idézi.

A felújított síremléket Horváth Imre városplébános áldotta meg, ezt megelőzően Horváth Vilmos, a soproni iparkamara elnöke emlékezett meg a kamara egykori elnökéről. Az eseményen a résztvevő soproni polgárok mellett megjelent Flandorffer Ignác unokája, Flandorffer Magdolna is.

A városszépítő egyesület a síravatás mellett konferenciát is szervezett. Flandorffer Ignác életét, munkásságát, illetve korának soproni emlékeit dr. ifj. Sarkady Sándor, valamint dr. Tóth Imre történész idézte fel.

Kapcsolódó cikkek